AKTUALNOŚCI

Czy jedzenie mięsa wpływa na zdrowie psychiczne?
Współczesne media często bombardują nas informacjami o dobroczynnym wpływie diet bezmięsnych na zdrowie, pomijając lub bagatelizując potencjalne negatywne skutki. Wiele osób uważa, że rezygnacja z mięsa to klucz do lepszego samopoczucia — zarówno fizycznego, jak i...

Bioetyka czy bioideologia? Gdy nauka przekracza granice etyki
Coraz więcej mówi się o tym, żeby jeść mniej mięsa – z powodów zdrowotnych, ekologicznych, etycznych. Ale co, jeśli ktoś zaczyna twierdzić, że można by ludzi do tego „przekonać”... alergią? Brzmi absurdalnie? Niestety, nie dla wszystkich. W lipcu 2025 roku w...

Mięso w zbilansowanej diecie wspiera jelita i serce
Amerykańscy naukowcy zadają kłam rozpowszechnianej teorii, że czerwone mięso szkodzi. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Purdue, długotrwałe przestrzeganie diety zawierającej chude czerwone mięso może przyczynić się do równowagi mikroflory...

Owady na talerzu? Nowe badanie rozwiewa złudzenia: nie zastąpią mięsa
Od kilku lat owady przedstawiane są jako ekologiczna alternatywa dla mięsa: pełne białka, łatwe w hodowli, przyjazne dla planety. Jednak najnowsze badanie opublikowane na łamach Nature Sustainable Agriculture nie pozostawia złudzeń: jedzenie robaków nie stanie się...

Grunt to dobry wypas
Na świecie utrzymuje się 1,5 miliarda sztuk bydła. Co najmniej jedna trzecia żyje na pastwiskach, które zajmują 25–30% wolnej od lodu powierzchni Ziemi. I w większości tych regionów bydło jest ważnym modyfikatorem ekosystemu, który przyczynia się do obiegu składników...

Czy jedzenie mięsa jest moralnie uzasadnione?
Pomimo rosnącego globalnego zapotrzebowania na białko, etyczne uzasadnienie konsumpcji mięsa jest coraz częściej kwestionowane przez niektóre media, organizacje pozarządowe i wpływowe osoby. Przecież ze względu na swoją odżywczą rolę białko zwierzęce historycznie...

Fałsz, który smakuje sensacją. Jak dezinformacja zagraża temu, co jemy – i co z tym robi KRD-IG
W erze natłoku informacji, w której post na Instagramie potrafi mieć większy wpływ na postrzeganie żywności niż opinia naukowca, jedno jest pewne: dezinformacja żywnościowa stała się realnym zagrożeniem. To nie jest problem PR-owy. To zjawisko, które uderza w zaufanie...

W poszukiwaniu lepszych modeli opisujących nagromadzenie metanu w atmosferze
Metan (CH₄) to - obok pary wodnej i dwutlenku węgla - jeden z kluczowych gazów cieplarnianych. Choć jego stężenie w atmosferze od czasów przedprzemysłowych niemal się potroiło, naukowcy wciąż nie mają pełnej wiedzy na temat jego roli w zmianach klimatu. Nowe badania...

Warszawa: rolnicy z całej Europy mówią „dość” – wspólny apel w obronie suwerenności żywnościowej
9 lipca 2025 r. w Warszawie rolnicy z całej Unii Europejskiej oraz reprezentanci najważniejszych organizacji branżowych z kilku krajów członkowskich podnieśli wspólny głos sprzeciwu wobec polityki Komisji Europejskiej, która – ich zdaniem – coraz bardziej...

Potrzeba zmiany podejścia do zwalczania chorób zwierząt w Europie
Zwierzęta od zawsze odgrywają istotną rolę w życiu Europejczyków – zapewniają żywność, wspierają życie na wsi, towarzyszą ludziom i pełnią istotną rolę w funkcjonowaniu ekosystemów. Dlatego ich zdrowie i dobrostan muszą być traktowane jako kwestia priorytetowa. ...