AKTUALNOŚCI

Pryszczyca w Europie! Hodowcy muszą mieć się na baczności
Niebezpieczna, niezwykle zakaźna i powodująca ogromne straty w hodowli zwierząt – pryszczyca znów pojawiła się w Europie, i to w krajach, gdzie nie była obecna od ponad pół wieku. Najpierw pojedynczy przypadek w Niemczech, a później ogniska na Węgrzech i Słowacji,...

Zatrzymanie wypasu powoduje utratę różnorodności biologicznej
Nowe badanie wykazało, że umożliwienie wypasu zwierząt, takich jak owce i krowy, w celu zachowania różnorodności biologicznej i zdrowia gleby jest bardzo ważne. Bez tego ekosystem się zmienia i nie na korzyść. Zatrzymanie wypasu jest powszechne w Europie i oczekuje...

Wyrafinowany wybór dla smakoszy i koneserów
Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach. Niestety, wokół jej wartości odżywczych i zdrowotnych narosło wiele mitów. Czy rzeczywiście jest tłusta, niezdrowa i pełna cholesterolu? W naszym artykule rozprawiamy się z tymi stereotypami i...

Dobrostan w kurniku
Wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt to istotna kwestia wynikająca z rosnącej świadomości hodowców, ale i zwiększających się wymagań konsumentów, którzy chcą, by zwierzęta były utrzymywane i traktowane w prawidłowy sposób. Na hodowców drobiu nałożony jest...

Czy przejście na dietę roślinną rzeczywiście pozwala ograniczyć emisje?
Redukcja hodowli zwierząt jest uważana przez niektóre grupy za skuteczną strategię obniżania antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych (GHG). Z tego powodu często zaleca się zmniejszenie spożycia białka zwierzęcego w celu złagodzenia skutków dla klimatu, w...

Sprawiedliwa ocena emisji
Dałeś się nabrać na przekazy, że rolnictwo jest największym trucicielem i emitentem gazów cieplarnianych? Nie jesteś jedyny! A kto faktycznie najbardziej zatruwa powietrze i środowisko? Od początku XXI wieku globalne emisje gazów cieplarnianych (GHG) rosły, głównie ze...

Żywienie oparte na nauce
W erze naznaczonej sprzecznymi poradami dietetycznymi i rosnącymi obawami o zdrowie, grupa wiodących badaczy, kierowana przez profesora Frederica Leroya z Vrije Universiteit Brussels, opracowała "Tabelę Odżywiania". Ten pionierski model proponuje odejście od...

Wypas zwierząt: Klucz do zrównoważonej produkcji żywności i ochrony gleby
W obliczu rosnącego zapotrzebowania na żywność oraz konieczności ochrony zasobów naturalnych, wypas zwierząt staje się kluczowym elementem zrównoważonego rolnictwa. Zintegrowane podejście do produkcji rolniczej, które łączy hodowlę zwierząt z uprawą roślin, może...

Jaja na zdrowie i długie życie!
Jajko – symbol życia i witalności. Chyba nikt w to nie wątpi? To prawdziwa skarbnica białka, witamin i minerałów. A jeśli komuś wciąż brakuje dowodów, australijscy naukowcy dostarczają kolejnych. Według badań przeprowadzonych na seniorach regularne spożywanie jaj...

Debiut Intergrupy ds. Zrównoważonej Hodowli Zwierząt już 5 marca!
Nowo utworzona Intergrupa ds. Zrównoważonej Hodowli Zwierząt Parlamentu Europejskiego debiutuje, podejmując dobrze znany, ale złożony temat: transport zwierząt. Wydarzenie inauguracyjne, zaplanowane na 5 marca, ma na celu zmianę tradycyjnej perspektywy debaty, która...