AKTUALNOŚCI

Emisja ukierunkowana na klimat
Przemysł bydła mięsnego jest poddawany ciągłej presji, by zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, w tym metanu. Amerykański Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonej Wołowiny wyznaczył cel dla krajowego sektora, aby zmniejszyć emisję o 10% do 2030 r. Dodatki paszowe mogłyby...

Czy potrzebne jest ponowne przemyślenie wytycznych żywieniowych?
Nowe spostrzeżenia w OECD-FAO Agricultural Outlook 2024–2033 W ostatnich latach gwałtowny wzrost kosztów środków produkcji rolnej wzbudził poważne obawy dotyczące globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. OECD-FAO Agricultural Outlook 2024–2033, w 20. wydaniu, oferuje...

Cool krowa
Narodziny jednej krowy mogą zmienić oblicze brytyjskiego, a w przyszłości i światowego przemysłu mleczarskiego. Cielę, któremu nadano imię Hilda, skróci drogę branży do zerowej emisyjności. Lekarze weterynarii i naukowcy z zadowoleniem przyjęli przyjście na świat...

Umiarkowane ilości czerwonego mięsa chronią przed cukrzycą typu 2
Do 2045 roku liczba dorosłych na świecie żyjących z cukrzycą ma wzrosnąć do 783 milionów i to jest obecnie trzeci, wiodący globalny problem zdrowotny. Zbadano zatem skutki spożycia warzyw, owoców i czerwonego mięsa na obciążenie cukrzycą i wykazano, że spożywanie...

Potęga białka, czyli najnowsze trendy rynkowe
Roczny raport o trendach żywieniowych „2025 Protein Profile” Cargilla, który zapewnia kompleksowy obraz spożycia białka, wykazał, że wołowina, kurczak i jaja są jego preferowanymi źródłami dla większości konsumentów ze względu na smak, odżywczość i wszechstronność....

Transport brojlerów: niezamierzone konsekwencje nowych przepisów UE
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecił zwiększenie przestrzeni dla brojlerów podczas transportu. Jednak badanie przeprowadzone na Węgrzech budzi wątpliwości co do rzeczywistej skuteczności tego środka pod względem dobrostanu zwierząt, podkreślając...

Pryszczyca w Europie! Hodowcy muszą mieć się na baczności
Niebezpieczna, niezwykle zakaźna i powodująca ogromne straty w hodowli zwierząt – pryszczyca znów pojawiła się w Europie, i to w krajach, gdzie nie była obecna od ponad pół wieku. Najpierw pojedynczy przypadek w Niemczech, a później ogniska na Węgrzech i Słowacji,...

Zatrzymanie wypasu powoduje utratę różnorodności biologicznej
Nowe badanie wykazało, że umożliwienie wypasu zwierząt, takich jak owce i krowy, w celu zachowania różnorodności biologicznej i zdrowia gleby jest bardzo ważne. Bez tego ekosystem się zmienia i nie na korzyść. Zatrzymanie wypasu jest powszechne w Europie i oczekuje...

Wyrafinowany wybór dla smakoszy i koneserów
Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach. Niestety, wokół jej wartości odżywczych i zdrowotnych narosło wiele mitów. Czy rzeczywiście jest tłusta, niezdrowa i pełna cholesterolu? W naszym artykule rozprawiamy się z tymi stereotypami i...

Dobrostan w kurniku
Wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt to istotna kwestia wynikająca z rosnącej świadomości hodowców, ale i zwiększających się wymagań konsumentów, którzy chcą, by zwierzęta były utrzymywane i traktowane w prawidłowy sposób. Na hodowców drobiu nałożony jest...