#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

AKTUALNOŚCI

Emisja ukierunkowana na klimat

Emisja ukierunkowana na klimat

Przemysł bydła mięsnego jest poddawany ciągłej presji, by zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, w tym metanu. Amerykański Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonej Wołowiny wyznaczył cel dla krajowego sektora, aby zmniejszyć emisję o 10% do 2030 r. Dodatki paszowe mogłyby...

czytaj dalej
Cool krowa

Cool krowa

Narodziny jednej krowy mogą zmienić oblicze brytyjskiego, a w przyszłości i światowego przemysłu mleczarskiego. Cielę, któremu nadano imię Hilda, skróci drogę branży do zerowej emisyjności. Lekarze weterynarii i naukowcy z zadowoleniem przyjęli przyjście na świat...

czytaj dalej
Potęga białka, czyli najnowsze trendy rynkowe

Potęga białka, czyli najnowsze trendy rynkowe

Roczny raport o trendach żywieniowych „2025 Protein Profile” Cargilla, który zapewnia kompleksowy obraz spożycia białka, wykazał, że wołowina, kurczak i jaja są jego preferowanymi źródłami dla większości konsumentów ze względu na smak, odżywczość i wszechstronność....

czytaj dalej
Pryszczyca w Europie! Hodowcy muszą mieć się na baczności

Pryszczyca w Europie! Hodowcy muszą mieć się na baczności

Niebezpieczna, niezwykle zakaźna i powodująca ogromne straty w hodowli zwierząt – pryszczyca znów pojawiła się w Europie, i to w krajach, gdzie nie była obecna od ponad pół wieku. Najpierw pojedynczy przypadek w Niemczech, a później ogniska na Węgrzech i Słowacji,...

czytaj dalej
Wyrafinowany wybór dla smakoszy i koneserów

Wyrafinowany wybór dla smakoszy i koneserów

Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach. Niestety, wokół jej wartości odżywczych i zdrowotnych narosło wiele mitów. Czy rzeczywiście jest tłusta, niezdrowa i pełna cholesterolu? W naszym artykule rozprawiamy się z tymi stereotypami i...

czytaj dalej
Dobrostan w kurniku

Dobrostan w kurniku

Wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt to istotna kwestia wynikająca z rosnącej świadomości hodowców, ale i zwiększających się wymagań konsumentów, którzy chcą, by zwierzęta były utrzymywane i traktowane w prawidłowy sposób.  Na hodowców drobiu nałożony jest...

czytaj dalej