AKTUALNOŚCI

Ranking mięsa – opinie konsumentów na temat jego zdrowotności
Przeprowadzono międzynarodowe badanie konsumenckie, którego analiza skupiła się na odpowiedzi na pytanie: „Mięso którego gatunku zwierząt uważasz za najzdrowsze?” Respondenci mieli do wyboru wołowinę, wieprzowinę, drób, jagnięcinę, koninę, mięso królicze i ryby. Jakie...

Mięso hodowane w laboratorium: obietnice, wyzwania i pułapki
Mimo że wiele firm złożyło wniosek do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o zatwierdzenie produkcji mięsa hodowanego w laboratorium, inwestycje w ten przemysł maleją. Okazuje się bowiem, że rośnie liczba wyzwań, z którymi producenci muszą się...

Oko w oko z chorobą
Nowoczesne techniki zastępują dotychczasowe metody, zwiększając komfort i zdrowie zwierząt. Naukowcy w Teksasie używają specjalnej kamery na podczerwień, aby zajrzeć w oczy krowom. Mierzą w ten sposób temperaturę, by szybko wykryć chorobę i ograniczyć jej...

Zdrowsze zwierzęta, lepsze produkty
Zdrowie zwierząt odgrywa kluczową rolę w rolnictwie. Zarówno te hodowlane, jak i dzikie są narażone na wiele zagrożeń, w tym nieodpowiednie odżywianie, choroby oraz, tak jak ludzie, stres. Zdrowe zwierzęta są też bardziej produktywne i w konsekwencji łatwiejsze oraz...

Strategie rozwoju obszarów wiejskich poprzez politykę hodowlaną
Podejście do hodowli zwierząt jest kluczowe w kształtowaniu gospodarek wiejskich, ponieważ to zwierzęta gospodarskie są często kamieniem węgielnym działalności rolniczej. Rozwój obszarów wiejskich to złożony proces skoncentrowany na poprawie jakości życia i możliwości...

Zielone oszustwo- ekologowie lobbowali za pieniądze Komisji Europejskiej
Komisja Europejska opłacała grupy ekologiczne, aby promować własną, zieloną politykę - twierdzi holenderska gazeta „De Telegraaf”. Na podstawie tajnej umowy, do której dotarli dziennikarze, organizacje ekologiczne otrzymały również dotacje na promowanie planów...

Dobrostan zwierząt: zrównoważenie odpowiedzialności etycznej i rozwoju finansowego
Ekonomiczny aspekt dobrostanu zwierząt wykracza daleko poza wzrost kosztów. Chociaż wyższe standardy wymagają początkowych inwestycji, takich jak modernizacja obiektów czy szkolenie personelu, liczne badania naukowe wskazują, że wydatki te mogą...

Dekada wyzwań europejskiego rolnictwa
Jak sprawić, by sektor rolny był odporny?Dostosowanie się do zmian klimatu, zrównoważony rozwój i zmieniający się popyt konsumentów – to najważniejsze wyzwania na kolejną dekadę. Podczas gdy Unia Europejska nadal jest eksporterem netto towarów rolno-spożywczych,...

Wzbogacenie diety krów o wodorosty daje znakomite efekty
Karmienie bydła wypasanego na pastwiskach wodorostami zmniejsza emisję metanu o prawie 40%. Wyniki badań naukowców z Kalifornii oferują rozwiązanie dla bardziej przyjaznej dla klimatu hodowli bydła. Wodorosty znów dają nadzieję na uczynienie hodowli bydła bardziej...

NLCA: wpływ mięsa i nabiału na środowisko jest o połowę mniejszy niż dotychczas obliczono
Ocena wpływu środowiskowego produkcji żywności to proces złożony. Dotychczas stosowano metodę oceny cyklu życia (Life Cycle Assessment, LCA), która identyfikuje kluczowe "gorące punkty" w systemach żywnościowych. Jednak LCA ma swoje ograniczenia, szczególnie w...