#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

AKTUALNOŚCI

Sztuczne zapłodnienie krów – mit o cierpieniu obalony

Sztuczne zapłodnienie krów – mit o cierpieniu obalony

W nowoczesnych hodowlach bydła coraz częstszą metodą rozrodu jest sztuczne zapłodnienie krów. Niestety budzi ono kontrowersje dotyczące zachowania dobrostnu zwierząt, czy szłusznie? Otóż NIE! Organizacje prozwierzęce bardzo często krytykują tę praktykę, twierdzą, że...

czytaj dalej
Mięso a cukrzyca – kolejna dezinformacja

Mięso a cukrzyca – kolejna dezinformacja

Czy mięso powoduje cukrzycę? Oczywiście, że nie! Jednak niektórzy próbują od latu udowodnić taki związek. Bez powodzenia. Dezinformacja przez pseudo badaniaNa początku września opublikowano kolejne badanie, które próbuje wykazać związek między spożyciem mięsa a...

czytaj dalej
Jak ograniczyć emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich

Jak ograniczyć emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich

Europa ma jeden z najefektywniejszych systemów produkcji zwierzęcej na świecie. Charakteryzuje się niższą emisją gazów cieplarnianych na kg mięsa, niż produkcja w innych obszarach świata. Czy może jeszcze to ulepszyć? Fermentacja jelitowa, w szczególności, która jest...

czytaj dalej
Konflikty w UE w sprawie nowej żywności

Konflikty w UE w sprawie nowej żywności

Ministrowie UE przeprowadzili kilka gorących debat na temat „nowej żywności”, obejmującej kilka kategorii produktów spożywczych, w tym żywność na bazie owadów, mięso hodowane laboratoryjnie i roślinne alternatywy dla produktów zwierzęcych. Dane Komisji Europejskiej...

czytaj dalej