AKTUALNOŚCI

Czy w naszej żywności znajdują się pozostałości antybiotyków?
W jedzeniu, które jemy, nie ma szkodliwych pozostałości antybiotyków. Surowe przepisy UE chronią konsumentów przed wszelkimi, szkodliwymi pozostałościami w żywności pochodzenia zwierzęcego, ustalając ramy czasowe na pozbycie się wszelkich śladów antybiotyków lub...

Ile produkcji zbóż przeznacza się na paszę dla zwierząt gospodarskich?
Zboża odgrywają znaczącą rolę w żywieniu zwierząt gospodarskich, jednak większość roślin stosowana w żywieniu zwierząt to „zboża paszowe”, tj. nie tej samej jakości, co zboża stosowane w żywności dla ludzi. Obejmują także surowiec, który został wytworzony z...

Wpływ spożycia mięsa na nasze zdrowie
Mięso było i nadal jest ważnym źródłem pożywienia, dostarczającym szerokiej gamy cennych składników odżywczych, które nasz organizm może łatwo przyswoić. Wraz z innymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak ryby, jaja i mleko, odgrywa również ważną rolę w...

Nazywanie hodowli zwierząt gospodarskich okrutną jest bezpodstawne i nieprawdziwe
Dobrostan zwierząt to gorący temat, wśród wielu środowisk budzący emocje. Utożsamianie miłości do zwierząt z chęcią dalszego spożywania żywności pochodzenia zwierzęcego może powodować dylematy moralne. Jednak jednoczesne etykietowanie praktyk rolniczych, jako...

Ograniczenie spożycia mięsa w celu ochrony środowiska może prowadzić do niedoborów mikroelementów
Polityka zalecająca ograniczenie spożycia mięsa w celu ochrony środowiska, może prowadzić do niedoborów ważnych dla naszego zdrowia składników. Taki wniosek płynie z systematycznego przeglądu badań na temat wpływu „zielonej diety” na spożycie mikroelementów....

Ile wody na 1 kg mięsa?
Często powielany jest mit, że do wyprodukowania 1 kg mięsa potrzeba 15 000 litrów wody. To przykład szokującego stwierdzenia, które dobrze się sprzedaje i jest chwytliwym nagłówkiem, ale z prawdą ma niewiele wspólnego. Obliczenia naukowców są często źle rozumiane i...

Europejski Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny – kształtowanie przyszłości zrównoważonego rozwoju sektora
Jednym z głównych celów ludzkości jest zrównoważony rozwój, a europejski sektor wołowiny aktywnie dąży do bycia liderem pozytywnych zmian w tej kwestii. Europejski Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny, może być rozwiązaniem dla wielu pojawiających się...

Dobrostan zwierząt i systemy etykietowania w Unii Europejskiej
Na unijnym rynku żywności współistnieją różne systemy etykietowania żywności, których zadaniem jest informowanie i zapewnianie klientów o różnych cechach jakościowych produktów spożywczych. Nie ma ogólnoeuropejskiej etykiety żywności informującej o dobrostanie...

„Zmień Myślenie o diecie” – mięso jest niezbędne dla zdrowia psychicznego
Czy można dobrze żyć bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego? To pytanie nie jest często zadawane w czasie dyskusji na temat zmian w diecie w kontekście zrównoważonej produkcji żywności. Tymczasem Georgia Ede , amerykańska lekarka specjalizująca się w...