AKTUALNOŚCI

Co „Wizja rolnictwa i żywności” mówi o hodowli zwierząt?
Komisja Europejska przedstawiła „Wizję dla rolnictwa i żywności” – strategiczną mapę drogową mającą na celu pokierowanie sektorem rolno-spożywczym Unii Europejskiej do 2040 roku. Dokument, zaprezentowany w Brukseli przez komisarza Hansena, ma zapewnić rolnikom...

Hodowla zwierząt bez mitów
Somos Ganadería (ELV Hiszpania) niedawno zgromadziło różnych ekspertów branżowych, aby zająć się głównymi mitami i nieporozumieniami dotyczącymi hodowli zwierząt gospodarskich, dostarczając szczegółowych informacji na temat jej wpływu i zrównoważonego rozwoju. Podczas...

Strategiczny dialog na temat przyszłości rolnictwa w UE: nowy scenariusz dla hodowców zwierząt?
Nowa Komisja rozpoczęła swoją kadencję 1 grudnia i już teraz widać, że chce dostosować się do nowego otoczenia. Zielony Ład i strategia „Od pola do stołu”, które ukształtowały plan działania poprzedniej Komisji, skupiały się na zielonej transformacji...

Czy masowo dotujemy produkcję zwierzęcą w Europie?
Rozprawmy się z mitami i przekłamaniami w kwestii dotacji dla producentów mięsa i mleka. Niektóre grupy interesu przekonują, że sektor jest masowo subsydiowany zarówno w formie bezpośredniej, ale także pośredniej przez kwoty otrzymywane przez...

Warsaw Call for Europe’s Implementation – apel o wzmocnienie współpracy z nauką
31 stycznia 2025 roku, na zakończenie obrad XI Międzynarodowego Forum Wołowiny w Warszawie, zaprezentowano Warszawski Apel na rzecz Wdrażania Europejskich Rozwiązań. Dokument ten, podpisany przez 84 przedstawicieli branży hodowlanej, rolników oraz naukowców, stanowi...

Drogowskazy dla hodowli
Sektor hodowlany jest filarem globalnego systemu żywnościowego i przyczynia się do redukcji ubóstwa, bezpieczeństwa żywnościowego oraz rozwoju rolnictwa. Jak dopasuje się do wyzwań? Według FAO hodowla zwierząt odpowiada za 40% globalnej wartości produkcji rolnej i...

Ranking mięsa – opinie konsumentów na temat jego zdrowotności
Przeprowadzono międzynarodowe badanie konsumenckie, którego analiza skupiła się na odpowiedzi na pytanie: „Mięso którego gatunku zwierząt uważasz za najzdrowsze?” Respondenci mieli do wyboru wołowinę, wieprzowinę, drób, jagnięcinę, koninę, mięso królicze i ryby. Jakie...

Mięso hodowane w laboratorium: obietnice, wyzwania i pułapki
Mimo że wiele firm złożyło wniosek do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o zatwierdzenie produkcji mięsa hodowanego w laboratorium, inwestycje w ten przemysł maleją. Okazuje się bowiem, że rośnie liczba wyzwań, z którymi producenci muszą się...

Oko w oko z chorobą
Nowoczesne techniki zastępują dotychczasowe metody, zwiększając komfort i zdrowie zwierząt. Naukowcy w Teksasie używają specjalnej kamery na podczerwień, aby zajrzeć w oczy krowom. Mierzą w ten sposób temperaturę, by szybko wykryć chorobę i ograniczyć jej...

Zdrowsze zwierzęta, lepsze produkty
Zdrowie zwierząt odgrywa kluczową rolę w rolnictwie. Zarówno te hodowlane, jak i dzikie są narażone na wiele zagrożeń, w tym nieodpowiednie odżywianie, choroby oraz, tak jak ludzie, stres. Zdrowe zwierzęta są też bardziej produktywne i w konsekwencji łatwiejsze oraz...