AKTUALNOŚCI
Technologie cyfrowe w hodowli zwierząt: jak smart farming zmienia życie na wsi
Współczesna hodowla zwierząt coraz częściej musi zmierzyć się z różnymi mitami i zarzutami – od braku dbałości o dobrostan zwierząt po negatywny wpływ na środowisko i wysoką emisję dwutlenku węgla. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Dzięki innowacyjnym...
Jak upały wpływają na bydło? – stres cieplny u bydła
Lato, a z nim wysoka temperatura na zewnątrz, jak i w budynkach inwentarskich nie sprzyjają zwierzętom. Gorąca pogoda wpływa na dobrostan oraz potrafi znacznie obniżyć wydajność zwierząt. Globalne ocieplenie to teraźniejsza rzeczywistość, gdzie produkcja bydła będzie...
Rola mięsa w naszej diecie: aspekty ewolucyjne i wartość odżywcza
Mięso odegrało kluczową rolę w ewolucji człowieka. Przez ponad trzy miliony lat ludzie i ich przodkowie byli zależni od zwierzęcego pożywienia. Nasza anatomia, trawienie i metabolizm ewoluowały wyraźnie od innych naczelnych, odzwierciedlając adaptację do diety bogatej...
Czy jaja z supermarketu są bezpieczne? Fakty, nie mity
Jaja z supermarketu - rozbić czy się bać? Jaja są podstawowym produktem w wielu domach, ale wokół ich bezpieczeństwa wciąż krążą różne mity. Głównym powodem obaw jest potencjalne ryzyko zatrucia bakteriami, zwłaszcza Salmonellą. Jednak odpowiednie regulacje i...
Sztuczne zapłodnienie krów – mit o cierpieniu obalony
W nowoczesnych hodowlach bydła coraz częstszą metodą rozrodu jest sztuczne zapłodnienie krów. Niestety budzi ono kontrowersje dotyczące zachowania dobrostnu zwierząt, czy szłusznie? Otóż NIE! Organizacje prozwierzęce bardzo często krytykują tę praktykę, twierdzą, że...
Czy krowy rzeczywiście są dojone przez całe życie? Odkrywamy prawdę o cyklach produkcji mleka
Współczesne rolnictwo, a szczególnie produkcja mleka, jest przedmiotem licznych mitów i nieporozumień. Jednym z nich jest przekonanie, że krowy są dojone bez przerwy przez całe swoje życie, co prowadzi do ich wyczerpania i cierpienia. Aby obalić ten mit, warto...
Mięso a cukrzyca – kolejna dezinformacja
Czy mięso powoduje cukrzycę? Oczywiście, że nie! Jednak niektórzy próbują od latu udowodnić taki związek. Bez powodzenia. Dezinformacja przez pseudo badaniaNa początku września opublikowano kolejne badanie, które próbuje wykazać związek między spożyciem mięsa a...
Badanie Harvard-GAIN: niepokojące niedobory żywieniowe na całym świecie
Ponad połowa światowej populacji cierpi na niedobory żywieniowe. To niepokojący wynik niedawnego badania opublikowanego w The Lancet Global Health. Naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health , UC Santa Barbara (UCSB) i Global Alliance for Improved Nutrition...
Rolnictwo regeneratywne – czy konsumenci rozumieją na czym ono polega?
Badanie EIT Food Consumer Observatory dotyczące postrzegania rolnictwa regeneratywnego przez europejskich konsumentów pokazuje paradoksalnie, że jest ono uważane za lepszy sposób gospodarowania, ale zarazem ankietowani nie do końca rozumieją, co ten termin oznacza....
Produkcja masła przy użyciu powietrza – rozwiązanie ekologiczne czy technologiczna głupota?
Startup Savor stworzył pierwsze masło syntetyczne „wykonane z CO2”. Czy to rzeczywiście innowacyjna, ekologiczna alternatywa dla prawdziwego masła pochodzenia zwierzęcego, czy też kolejny produkt „dobry dla planety”, który nie do końca wpisuje się w pożądaną,...