AKTUALNOŚCI
Rolnictwo regeneratywne – czy konsumenci rozumieją na czym ono polega?
Badanie EIT Food Consumer Observatory dotyczące postrzegania rolnictwa regeneratywnego przez europejskich konsumentów pokazuje paradoksalnie, że jest ono uważane za lepszy sposób gospodarowania, ale zarazem ankietowani nie do końca rozumieją, co ten termin oznacza....
Produkcja masła przy użyciu powietrza – rozwiązanie ekologiczne czy technologiczna głupota?
Startup Savor stworzył pierwsze masło syntetyczne „wykonane z CO2”. Czy to rzeczywiście innowacyjna, ekologiczna alternatywa dla prawdziwego masła pochodzenia zwierzęcego, czy też kolejny produkt „dobry dla planety”, który nie do końca wpisuje się w pożądaną,...
Jak ograniczyć emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich
Europa ma jeden z najefektywniejszych systemów produkcji zwierzęcej na świecie. Charakteryzuje się niższą emisją gazów cieplarnianych na kg mięsa, niż produkcja w innych obszarach świata. Czy może jeszcze to ulepszyć? Fermentacja jelitowa, w szczególności, która jest...
„Foie gras” z probówki, czyli analiza pierwszego wniosku złożonego w UE o pozwolenie na produkcję żywności hodowanej w laboratorium
Nie było tajemnicą, że pierwszy wniosek o autoryzację zostanie złożony w Brukseli. Pytanie nie brzmiało kiedy, ale kto i na jaki produkt go zgłosi. Ku zaskoczeniu wszystkich, to francuski start-up, Gourmey, postanowił podjąć się tego zadania.Paryska firma...
Dania będzie opodatkowywać hodowlę zwierząt gospodarskich za emisję CO2
Po miesiącach negocjacji z rolnikami i organizacjami zajmującymi się hodowlą zwierząt, rząd Danii wprowadzi pierwszy w Europie podatek węglowy w rolnictwie. Dania, główny eksporter wieprzowiny i produktów mlecznych, będzie pobierać od rolników opłaty za emisje...
Konflikty w UE w sprawie nowej żywności
Ministrowie UE przeprowadzili kilka gorących debat na temat „nowej żywności”, obejmującej kilka kategorii produktów spożywczych, w tym żywność na bazie owadów, mięso hodowane laboratoryjnie i roślinne alternatywy dla produktów zwierzęcych. Dane Komisji Europejskiej...
Czy w naszej żywności znajdują się pozostałości antybiotyków?
W jedzeniu, które jemy, nie ma szkodliwych pozostałości antybiotyków. Surowe przepisy UE chronią konsumentów przed wszelkimi, szkodliwymi pozostałościami w żywności pochodzenia zwierzęcego, ustalając ramy czasowe na pozbycie się wszelkich śladów antybiotyków lub...
Ile produkcji zbóż przeznacza się na paszę dla zwierząt gospodarskich?
Zboża odgrywają znaczącą rolę w żywieniu zwierząt gospodarskich, jednak większość roślin stosowana w żywieniu zwierząt to „zboża paszowe”, tj. nie tej samej jakości, co zboża stosowane w żywności dla ludzi. Obejmują także surowiec, który został wytworzony z...
Wpływ spożycia mięsa na nasze zdrowie
Mięso było i nadal jest ważnym źródłem pożywienia, dostarczającym szerokiej gamy cennych składników odżywczych, które nasz organizm może łatwo przyswoić. Wraz z innymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak ryby, jaja i mleko, odgrywa również ważną rolę w...
Nazywanie hodowli zwierząt gospodarskich okrutną jest bezpodstawne i nieprawdziwe
Dobrostan zwierząt to gorący temat, wśród wielu środowisk budzący emocje. Utożsamianie miłości do zwierząt z chęcią dalszego spożywania żywności pochodzenia zwierzęcego może powodować dylematy moralne. Jednak jednoczesne etykietowanie praktyk rolniczych, jako...