AKTUALNOŚCI
Ograniczenie spożycia mięsa w celu ochrony środowiska może prowadzić do niedoborów mikroelementów
Polityka zalecająca ograniczenie spożycia mięsa w celu ochrony środowiska, może prowadzić do niedoborów ważnych dla naszego zdrowia składników. Taki wniosek płynie z systematycznego przeglądu badań na temat wpływu „zielonej diety” na spożycie mikroelementów....
Ile wody na 1 kg mięsa?
Często powielany jest mit, że do wyprodukowania 1 kg mięsa potrzeba 15 000 litrów wody. To przykład szokującego stwierdzenia, które dobrze się sprzedaje i jest chwytliwym nagłówkiem, ale z prawdą ma niewiele wspólnego. Obliczenia naukowców są często źle rozumiane i...
Europejski Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny – kształtowanie przyszłości zrównoważonego rozwoju sektora
Jednym z głównych celów ludzkości jest zrównoważony rozwój, a europejski sektor wołowiny aktywnie dąży do bycia liderem pozytywnych zmian w tej kwestii. Europejski Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny, może być rozwiązaniem dla wielu pojawiających się...
Dobrostan zwierząt i systemy etykietowania w Unii Europejskiej
Na unijnym rynku żywności współistnieją różne systemy etykietowania żywności, których zadaniem jest informowanie i zapewnianie klientów o różnych cechach jakościowych produktów spożywczych. Nie ma ogólnoeuropejskiej etykiety żywności informującej o dobrostanie...
„Zmień Myślenie o diecie” – mięso jest niezbędne dla zdrowia psychicznego
Czy można dobrze żyć bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego? To pytanie nie jest często zadawane w czasie dyskusji na temat zmian w diecie w kontekście zrównoważonej produkcji żywności. Tymczasem Georgia Ede , amerykańska lekarka specjalizująca się w...