#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

AKTUALNOŚCI

Antybiotyki – fakty, a nie mity

Antybiotyki – fakty, a nie mity

Zwierzęta, podobnie jak ludzie, również chorują i czasami konieczne bywa zastosowanie u nich antybiotyku. Ale, co ważne, powinny być zdiagnozowane przez lekarza weterynarii i leczone produktami, których zastosowanie jest w pełni uzasadnione. W przypadku zwierząt...

czytaj dalej
Algi zamiast soi? Badania nad żywieniem drobiu

Algi zamiast soi? Badania nad żywieniem drobiu

Włączenie alg do diety drobiu to obiecująca droga do poprawy odżywiania zwierząt, stymulowania odporności na choroby oraz zwiększenia wysiłków na rzecz zrównoważonego rozwoju. Algi to zróżnicowana klasa roślin, które występują w różnych rozmiarach, formach i...

czytaj dalej
Siła z białka!

Siła z białka!

Białko to podstawowy budulec masy mięśniowej, źródło energii i strażnik wagi. Tymczasem produkty pochodzenia roślinnego mają niższą jakość białka w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięso korzystniej wypada także pod względem biodostępności...

czytaj dalej
Apetyt na niskoemisyjną wołowinę

Apetyt na niskoemisyjną wołowinę

Stany Zjednoczone zobowiązały się do redukcji emisji metanu o 30% do roku 2030. Tymczasem szacuje się, że rolnictwo odpowiada za 10% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w tym kraju, a hodowla bydła jest największym winowajcą. A ponieważ prognozy mówią o dalszym...

czytaj dalej
Cielę, co choruje niewiele

Cielę, co choruje niewiele

Nowe badania przeprowadzone przez Penn State University wykazały, że mieszańce ras mlecznych i mięsnych są bardziej wytrzymałe od swoich czystorasowych odpowiedników. Wykazują szybszą rekonwalescencję po zapaleniu płuc i podobną szybkość wzrostu jak cielęta, które...

czytaj dalej
Nie skreślaj mięsa!

Nie skreślaj mięsa!

Kwestia diety jest złożona, ale dążenie do usunięcia czerwonego mięsa z wzorców żywieniowych może mieć dla wielu grup społecznych konsekwencje zdrowotne. Naukowcy, na przykładzie amerykańskich konsumentów, próbowali ocenić to ryzyko. Warzywa dobre, ale mięso też...

czytaj dalej