AKTUALNOŚCI
Jak ograniczyć emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich
Europa ma jeden z najefektywniejszych systemów produkcji zwierzęcej na świecie. Charakteryzuje się niższą emisją gazów cieplarnianych na kg mięsa, niż produkcja w innych obszarach świata. Czy może jeszcze to ulepszyć? Fermentacja jelitowa, w szczególności, która jest...
„Foie gras” z probówki, czyli analiza pierwszego wniosku złożonego w UE o pozwolenie na produkcję żywności hodowanej w laboratorium
Nie było tajemnicą, że pierwszy wniosek o autoryzację zostanie złożony w Brukseli. Pytanie nie brzmiało kiedy, ale kto i na jaki produkt go zgłosi. Ku zaskoczeniu wszystkich, to francuski start-up, Gourmey, postanowił podjąć się tego zadania.Paryska firma...
Dania będzie opodatkowywać hodowlę zwierząt gospodarskich za emisję CO2
Po miesiącach negocjacji z rolnikami i organizacjami zajmującymi się hodowlą zwierząt, rząd Danii wprowadzi pierwszy w Europie podatek węglowy w rolnictwie. Dania, główny eksporter wieprzowiny i produktów mlecznych, będzie pobierać od rolników opłaty za emisje...
Konflikty w UE w sprawie nowej żywności
Ministrowie UE przeprowadzili kilka gorących debat na temat „nowej żywności”, obejmującej kilka kategorii produktów spożywczych, w tym żywność na bazie owadów, mięso hodowane laboratoryjnie i roślinne alternatywy dla produktów zwierzęcych. Dane Komisji Europejskiej...
Czy w naszej żywności znajdują się pozostałości antybiotyków?
W jedzeniu, które jemy, nie ma szkodliwych pozostałości antybiotyków. Surowe przepisy UE chronią konsumentów przed wszelkimi, szkodliwymi pozostałościami w żywności pochodzenia zwierzęcego, ustalając ramy czasowe na pozbycie się wszelkich śladów antybiotyków lub...
Ile produkcji zbóż przeznacza się na paszę dla zwierząt gospodarskich?
Zboża odgrywają znaczącą rolę w żywieniu zwierząt gospodarskich, jednak większość roślin stosowana w żywieniu zwierząt to „zboża paszowe”, tj. nie tej samej jakości, co zboża stosowane w żywności dla ludzi. Obejmują także surowiec, który został wytworzony z...
Wpływ spożycia mięsa na nasze zdrowie
Mięso było i nadal jest ważnym źródłem pożywienia, dostarczającym szerokiej gamy cennych składników odżywczych, które nasz organizm może łatwo przyswoić. Wraz z innymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak ryby, jaja i mleko, odgrywa również ważną rolę w...
Nazywanie hodowli zwierząt gospodarskich okrutną jest bezpodstawne i nieprawdziwe
Dobrostan zwierząt to gorący temat, wśród wielu środowisk budzący emocje. Utożsamianie miłości do zwierząt z chęcią dalszego spożywania żywności pochodzenia zwierzęcego może powodować dylematy moralne. Jednak jednoczesne etykietowanie praktyk rolniczych, jako...
Ograniczenie spożycia mięsa w celu ochrony środowiska może prowadzić do niedoborów mikroelementów
Polityka zalecająca ograniczenie spożycia mięsa w celu ochrony środowiska, może prowadzić do niedoborów ważnych dla naszego zdrowia składników. Taki wniosek płynie z systematycznego przeglądu badań na temat wpływu „zielonej diety” na spożycie mikroelementów....
Ile wody na 1 kg mięsa?
Często powielany jest mit, że do wyprodukowania 1 kg mięsa potrzeba 15 000 litrów wody. To przykład szokującego stwierdzenia, które dobrze się sprzedaje i jest chwytliwym nagłówkiem, ale z prawdą ma niewiele wspólnego. Obliczenia naukowców są często źle rozumiane i...