#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

AKTUALNOŚCI

Jak ograniczyć emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich

Jak ograniczyć emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich

Europa ma jeden z najefektywniejszych systemów produkcji zwierzęcej na świecie. Charakteryzuje się niższą emisją gazów cieplarnianych na kg mięsa, niż produkcja w innych obszarach świata. Czy może jeszcze to ulepszyć? Fermentacja jelitowa, w szczególności, która jest...

czytaj dalej
Konflikty w UE w sprawie nowej żywności

Konflikty w UE w sprawie nowej żywności

Ministrowie UE przeprowadzili kilka gorących debat na temat „nowej żywności”, obejmującej kilka kategorii produktów spożywczych, w tym żywność na bazie owadów, mięso hodowane laboratoryjnie i roślinne alternatywy dla produktów zwierzęcych. Dane Komisji Europejskiej...

czytaj dalej
Wpływ spożycia mięsa na nasze zdrowie

Wpływ spożycia mięsa na nasze zdrowie

Mięso było i nadal jest ważnym źródłem pożywienia, dostarczającym szerokiej gamy cennych składników odżywczych, które nasz organizm może łatwo przyswoić. Wraz z innymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak ryby, jaja i mleko, odgrywa również ważną rolę w...

czytaj dalej
Ile wody na 1 kg mięsa?

Ile wody na 1 kg mięsa?

Często powielany jest mit, że do wyprodukowania 1 kg mięsa potrzeba 15 000 litrów wody. To przykład szokującego stwierdzenia, które dobrze się sprzedaje i jest chwytliwym nagłówkiem, ale z prawdą ma niewiele wspólnego. Obliczenia naukowców są często źle rozumiane i...

czytaj dalej