AKTUALNOŚCI

Czy masowo dotujemy produkcję zwierzęcą w Europie?
Rozprawmy się z mitami i przekłamaniami w kwestii dotacji dla producentów mięsa i mleka. Niektóre grupy interesu przekonują, że sektor jest masowo subsydiowany zarówno w formie bezpośredniej, ale także pośredniej przez kwoty otrzymywane przez...

Warsaw Call for Europe’s Implementation – apel o wzmocnienie współpracy z nauką
31 stycznia 2025 roku, na zakończenie obrad XI Międzynarodowego Forum Wołowiny w Warszawie, zaprezentowano Warszawski Apel na rzecz Wdrażania Europejskich Rozwiązań. Dokument ten, podpisany przez 84 przedstawicieli branży hodowlanej, rolników oraz naukowców, stanowi...

Drogowskazy dla hodowli
Sektor hodowlany jest filarem globalnego systemu żywnościowego i przyczynia się do redukcji ubóstwa, bezpieczeństwa żywnościowego oraz rozwoju rolnictwa. Jak dopasuje się do wyzwań? Według FAO hodowla zwierząt odpowiada za 40% globalnej wartości produkcji rolnej i...

Ranking mięsa – opinie konsumentów na temat jego zdrowotności
Przeprowadzono międzynarodowe badanie konsumenckie, którego analiza skupiła się na odpowiedzi na pytanie: „Mięso którego gatunku zwierząt uważasz za najzdrowsze?” Respondenci mieli do wyboru wołowinę, wieprzowinę, drób, jagnięcinę, koninę, mięso królicze i ryby. Jakie...

Mięso hodowane w laboratorium: obietnice, wyzwania i pułapki
Mimo że wiele firm złożyło wniosek do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o zatwierdzenie produkcji mięsa hodowanego w laboratorium, inwestycje w ten przemysł maleją. Okazuje się bowiem, że rośnie liczba wyzwań, z którymi producenci muszą się...

Oko w oko z chorobą
Nowoczesne techniki zastępują dotychczasowe metody, zwiększając komfort i zdrowie zwierząt. Naukowcy w Teksasie używają specjalnej kamery na podczerwień, aby zajrzeć w oczy krowom. Mierzą w ten sposób temperaturę, by szybko wykryć chorobę i ograniczyć jej...

Zdrowsze zwierzęta, lepsze produkty
Zdrowie zwierząt odgrywa kluczową rolę w rolnictwie. Zarówno te hodowlane, jak i dzikie są narażone na wiele zagrożeń, w tym nieodpowiednie odżywianie, choroby oraz, tak jak ludzie, stres. Zdrowe zwierzęta są też bardziej produktywne i w konsekwencji łatwiejsze oraz...

Strategie rozwoju obszarów wiejskich poprzez politykę hodowlaną
Podejście do hodowli zwierząt jest kluczowe w kształtowaniu gospodarek wiejskich, ponieważ to zwierzęta gospodarskie są często kamieniem węgielnym działalności rolniczej. Rozwój obszarów wiejskich to złożony proces skoncentrowany na poprawie jakości życia i możliwości...

Zielone oszustwo- ekologowie lobbowali za pieniądze Komisji Europejskiej
Komisja Europejska opłacała grupy ekologiczne, aby promować własną, zieloną politykę - twierdzi holenderska gazeta „De Telegraaf”. Na podstawie tajnej umowy, do której dotarli dziennikarze, organizacje ekologiczne otrzymały również dotacje na promowanie planów...

Dobrostan zwierząt: zrównoważenie odpowiedzialności etycznej i rozwoju finansowego
Ekonomiczny aspekt dobrostanu zwierząt wykracza daleko poza wzrost kosztów. Chociaż wyższe standardy wymagają początkowych inwestycji, takich jak modernizacja obiektów czy szkolenie personelu, liczne badania naukowe wskazują, że wydatki te mogą...