AKTUALNOŚCI

Dekada wyzwań europejskiego rolnictwa
Jak sprawić, by sektor rolny był odporny?Dostosowanie się do zmian klimatu, zrównoważony rozwój i zmieniający się popyt konsumentów – to najważniejsze wyzwania na kolejną dekadę. Podczas gdy Unia Europejska nadal jest eksporterem netto towarów rolno-spożywczych,...

Wzbogacenie diety krów o wodorosty daje znakomite efekty
Karmienie bydła wypasanego na pastwiskach wodorostami zmniejsza emisję metanu o prawie 40%. Wyniki badań naukowców z Kalifornii oferują rozwiązanie dla bardziej przyjaznej dla klimatu hodowli bydła. Wodorosty znów dają nadzieję na uczynienie hodowli bydła bardziej...

NLCA: wpływ mięsa i nabiału na środowisko jest o połowę mniejszy niż dotychczas obliczono
Ocena wpływu środowiskowego produkcji żywności to proces złożony. Dotychczas stosowano metodę oceny cyklu życia (Life Cycle Assessment, LCA), która identyfikuje kluczowe "gorące punkty" w systemach żywnościowych. Jednak LCA ma swoje ograniczenia, szczególnie w...

Dlaczego leżenie jest ważne? Znaczenie odpowiednich legowisk dla bydła
Dobrostan krów w nowoczesnej hodowli Współczesne gospodarstwa mleczne coraz większą wagę przywiązują do dobrostanu zwierząt. Jednym z kluczowych czynników wpływających na zdrowie, produktywność oraz ogólne samopoczucie krów mlecznych jest odpowiednia ilość odpoczynku...

Sztuczna inteligencja w hodowli drobiu – przyszłość czy fikcja?
Przemysł drobiarski ma kluczowe znaczenie dla światowej gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego. Prognozuje się, że globalny popyt na mięso drobiowe wzrośnie do ponad 180 milionów ton do 2050 r. Sztuczna inteligencja może zapewnić zautomatyzowane, praktyczne i...

Właściwa ocena jakości wołowiny może przynieść same korzyści
Europejscy naukowcy porównali australijski model standaryzacji wołowiny z europejskim odpowiednikiem, odkrywając potencjalne korzyści we włączeniu australijskich rozwiązań. Mogłyby one przynieść producentom wymierne rezultaty w czasach rosnącej konkurencji. Europejski...

Cena rezygnacji z mięsa – Przykłady i wnioski o diecie wegańskiej
W internecie krąży wiele mitów o zbawiennym wpływie diety wegańskiej i wegetariańskiej na zdrowie. Zwolennicy takich sposobów żywienia często podkreślają ich prozdrowotne korzyści, wskazują na niższe ryzyko chorób serca, cukrzycy czy otyłości. Jednak rzeczywistość...

Robotyka w służbie rolnika
Rewolucja w hodowli bydła dzięki inteligentnej robotyce. SwagBot to robot-kowboj, który potrafi samodzielnie zaganiać i monitorować bydło oraz dbać o środowisko. Autonomiczny robot opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Sydney ma zrewolucjonizować hodowlę bydła...

Rola mięsa w dzisiejszym społeczeństwie
Rola mięsa w społeczeństwie jest przedmiotem intensywnych debat. Dowody naukowe potwierdzają krytyczną rolę zwierząt w środowisku i mięsa w żywieniu człowieka, ale alternatywne – często radykalne – poglądy rozpowszechniane za pośrednictwem mediów społecznościowych...

Jak profilaktyka może zmniejszyć potrzebę stosowania antybiotyków
Środki przeciwdrobnoustrojowe odgrywają ważną rolę nie tylko w medycynie ludzkiej, ale i weterynaryjnej. Antybiotyki zmniejszają cierpienie i śmiertelność, jednocześnie obniżając ryzyko rozprzestrzeniania się chorób wśród zwierząt i ludzi. Kluczowe jest to, by używać...