#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Cielę, co choruje niewiele

Nowe badania przeprowadzone przez Penn State University wykazały, że mieszańce ras mlecznych i mięsnych są bardziej wytrzymałe od swoich czystorasowych odpowiedników. Wykazują szybszą rekonwalescencję po zapaleniu płuc i podobną szybkość wzrostu jak cielęta, które nigdy nie chorowały.

Naukowcy przebadali 143 cielęta będące mieszańcami, u których w momencie odsadzenia stwierdzono obecność choroby. Zwierzęta ważono w różnych odstępach czasu: przy urodzeniu, przy odstawieniu, 21 dni po odstawieniu oraz w wieku ośmiu miesięcy, aby ocenić tempo ich wzrostu oraz wpływ patogenów na płuca.

Rewolucja w podejściu do zdrowienia

Wyniki pokazały, że zapalenie płuc zaobserwowane u mieszańców bydła mleczno-mięsnego zaburzyło tempo wzrostu jedynie przez około trzy tygodnie, po czym zwierzęta powróciły do normalnej wydajności. Dodatkowo, u cieląt z zapaleniem płuc zaobserwowano wzrost wyrównawczy w porównaniu do cieląt, które nigdy nie były zakażone, co sugeruje, że choroba nie ma długoterminowego wpływu na wydajność. Badanie to, prawdopodobnie pierwsze mające na celu ocenę długoterminowych skutków zapalenia płuc u bydła mleczno-mięsnego, podważa wcześniejsze założenia, że zakażenia mogą trwale hamować tempo wzrostu zakażonych zwierząt.

Bez antybiotyków, bez problemów

Naukowcy doszli również do wniosku, że badane cielęta wyzdrowiały bez stosowania antybiotyków. Może to pomóc w ograniczeniu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bydła i mieć szczególne znaczenie dla przemysłu mleczarskiego zajmującego się ekologiczną produkcją mleka. Współautorka badań, Melissa Cantor, tak wyjaśniła znaczenie uzyskanych wyników:


„Nasze badanie, którego celem było zrozumienie wpływu zapalenia płuc na wzrost i potencjał samoleczenia u cieląt, wykazało, że krzyżówki mięsno-mleczne często wracają do zdrowia po chorobie bez antybiotyków, w przeciwieństwie do czystorasowych cieląt mlecznych rasy holsztyńskiej. Naszym zdaniem wynika to przynajmniej częściowo z wigoru mieszańców, zjawiska, w którym potomstwo wykazuje wyższość nad rodzicami pod względem takich cech, jak tempo wzrostu i produktywność”.

Badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Journal of Dairy Science, zostały przeprowadzone przez Wydział Nauk o Zwierzętach na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii. Naukowcy mają nadzieję, że ich praca pomoże hodowcom bydła mlecznego podejmować bardziej świadome decyzje hodowlane.


„Mieliśmy naprawdę wysoką inflację, szczególnie w przemyśle mleczarskim, gdzie koszty hodowli czystych ras zwierząt zastępczych wzrosły astronomicznie. Ograniczenia finansowe nakazują hodowcom bydła mlecznego dokonywać selekcji w kwestii zwierząt, które hodują. Muszą mieć pewność, że praktyka ta ma dla nich sens ekonomiczny” — dodaje Melissa Cantor.

Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030224014577
https://www.agriland.ie/farming-news/new-study-shows-crossbred-calves-recover-faster-from-disease/