#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Cudowna tabletka na metan?

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, we współpracy z badaczami z Berkeley i San Francisco, łączą siły, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych oraz wspierać rolników w rozwijaniu hodowli. W ramach projektu, finansowanego kwotą 70 milionów dolarów, wykorzystują narzędzia do edycji genomu mikroorganizmów występujących w jelitach krów.

Metan emitowany przez krowy pochodzi od mikrobów produkujących gaz w ich jelitach. Zmodyfikowanie tych mikroorganizmów w taki sposób, by wytwarzały mniej metanu, mogłoby znacząco przyczynić się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych związanych z hodowlą bydła.

„Próbujemy znaleźć rozwiązanie pozwalające na redukcję metanu, które będzie łatwo dostępne i niedrogie, bez ograniczeń i limitów, i które będzie mogło być dostępne nie tylko w Kalifornii, ale na całym świecie” –ocenia Matthias Hess kierownik laboratorium UC Davis.

Zespół do zadań specjalnych

Profesor Ermias Kebreab, znany z innowacyjnych badań nad wykorzystaniem dodatków paszowych, oraz profesor nadzwyczajny Matthias Hess będą współpracować ze światowej sławy zespołem z UC Berkeley – między innymi profesor Jennifer Doudną, która zdobyła Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii w 2020 r. za swoją pracę nad opracowaniem technologii edycji genomu CRISPR.  

 Matthias Hess, po lewej, i Ermias Kebreab, po prawej, stoją przed systemem imitującym żwacz krowy, który umożliwia Hessowi badanie mikroorganizmów wytwarzających gaz. (Gregory Urquiaga/UC Davis) źródło:https://www.ucdavis.edu/food/news/can-crispr-cut-methane-emissions-cow-guts 

Wizją Hessa i Kebreaba jest podawanie cielętom doustnych leków, aby na wczesnym etapie interweniować w ich układy mikrobiologiczne i ograniczyć emisję metanu przez resztę ich życia. Chociaż na razie są to wczesne badania, dają one nadzieję, że może to ostatecznie stać się praktyką globalną.

„Nie możemy po prostu ograniczyć produkcji metanu, usuwając bakterie wytwarzające metan, ponieważ wodór może się kumulować do tego stopnia, że ​​zaszkodzi zwierzęciu – ostrzegł Matthias Hess, kierownik laboratorium UC Davis.

Dlatego zespół Hessa testuje różne formuły w bioreaktorach, które odtwarzają warunki życia mikroorganizmów w żołądku, od ruchów po temperaturę. Naukowcy wykorzystują do tego próbki płynu żwaczowego cieląt.  Próbują zidentyfikować odpowiedni mikroorganizm — taki, który, jak mają nadzieję, będzie można zmodyfikować genetycznie i zastąpić mikroorganizmy produkujące metan. Najpierw przetestują go w laboratorium na Uniwersytecie w Davis, a później na zwierzętach.

Pigułka na metan?

Ostatecznym celem jest leczenie jednorazową dawką, podaną we wczesnym okresie życia, ponieważ większość bydła pasie się swobodnie i nie może otrzymywać codziennych suplementów.

„Odpowiedzi na niektóre z największych wyzwań mogą pochodzić z najmniejszych rzeczy i jesteśmy podekscytowani, widząc, jak ta praca z mikrobami może być częścią wielkiego rozwiązania” –  ocenia Helene Dillard, dziekan College of Agricultural and Environmental Sciences.

Redukcja hodowli to ślepa uliczka

Ermias Kebreab, profesor nauk o zwierzętach, od dawna bada zrównoważone praktyki hodowlane i sprzeciwia się apelom o ograniczenie spożycia mięsa w celu ratowania planety. Wskazuje przy tym na kraje takie jak Indonezja, gdzie rząd stara się zwiększyć produkcję mięsa i nabiału, ponieważ jedno na pięcioro dzieci poniżej piątego roku życia cierpi na zahamowanie wzrostu.

„Nie możemy im zabronić jedzenia mięsa” – stanowczo stwierdza profesor. Dlatego lepiej szukać rozwiązań, które pomogą zatrzymać zmiany klimatu, przy jednoczesnym istnieniu hodowli bydła. 

Źródła:

https://www.france24.com/en/live-news/20241124-scientists-seek-miracle-pill-to-stop-methane-cow-burps

https://www.ucdavis.edu/food/news/can-crispr-cut-methane-emissions-cow-guts