W internecie bardzo często powiela się mity dotyczące hodowli owiec. Najczęściej są one właśnie na temat strzyżenia owiec. Czy strzyżenie owiec boli? Czy owce muszą być strzyżone? Dzisiaj skupimy się wokół tego zagadnienia i wyjaśnimy parę kwestii.
Po co strzyże się owce?
Strzyżenie owiec jest podstawowym obowiązkowym zabiegiem na fermie, który wykonuje się dwa razy do roku. Tą rutynową procedurę strzyżenia stosuje się w celu poprawy odporności zwierząt na okres wysokiej temperatury w letnie dni oraz ze względów higieny. Komfort owiec podczas lata jest bardzo ważny, aby zachować wysoką produkcyjność i opłacalność stada. Oczywiście głównym powodem jest też zbiór wełny owczej, którą wykorzystuje się do produkcji ubrań oraz wielu innym cennych materiałów.
Co się stanie jeśli nie będzie się strzyc owce? Może dojść do przegrzania oraz tym samym do problemów zdrowotnych. Wełna musi być regularnie usuwana, ponieważ stale rośnie.
Czy strzyżenie boli?
Strzyżenie owiec może wywoływać krótkotrwały stres dla zwierzęcia, jednak sam proces nie jest bolesny. Oczywiście strzyżenie musi wykonać odpowiednio przeszkolona osoba, aby nie zrobić zwierzęciu krzywdy. Mit o bólu podczas strzyżenia nie jest prawdziwy. Strzyżenie jest wskazane, ponieważ można w ten sposób przyjrzeć się zwierzęciu dokładnie i wykryć potencjalne problemy. Patrząc na to z logicznego punktu widzenia: Czy ludzi boli podcinanie lub golenie włosów? Każdy zna odpowiedź na to pytanie.
Stres podczas strzyżenia?
Strzyżenie jest bardzo ważnym zabiegiem w hodowli owiec. Stres związany z tą procedurą zależy od indywidualnych predyspozycji zwierzęcia oraz jego temperamentu. Jest to naturalna reakcja na zmiany, które zachodzą w rutynie stada. Zabieg ten może być stresujący głównie przez różne czynniki związane ze strzyżeniem np. izolacja od stada oraz nieodpowiednie obchodzenie się ze zwierzętami. Wzrost poziomu kortyzolu – hormonu stresu, może również powodować proces przygotowania zwierzęcia do strzyży, który obejmuje: łapanie zwierząt, unieruchamianie i oddzielenie od innych osobników. Wymienione aspekty mogą być źródłem potencjalnego ostrego stresu zwierzęcia. Należy jednak pamiętać, że ten stres jest krótkotrwały, a strzyżenie daje komfort owcy na ciepłe dni. Badania na ten temat oraz poszerzanie wiedzy przez hodowców pozwalają stworzyć odpowiednie warunki dobrostanowe i hodowlane, aby owce mogły przejść przez tą obowiązkową procedurę jak najłagodniej.
Czy każdą owce trzeba strzyc?
Większość owiec ras mięsnych trzeba poddawać procedurzę strzyżenia, ze względu na rosnące runo i ryzyko wystąpienia pasożytów zewnętrznych. Jednak istnieją rasy owiec, których strzyc nie trzeba – nazywa je się rasami szerstnymi. Popularną rasą, która nie potrzebuje strzyży jest owca kameruńska. Charakterystyczną cechą tej owcy jest brak runa, a ich okrywa włosowa zabezpiecza przed pasożytami oraz przystosowana jest do wysokich temperatur. Pochodzą z gorących klimatów Zachodniej Afryki. Owce tej rasy, samodzielnie usuwają sezonową okrywę włosową (poprzez linienie), dlatego nie potrzebują pielęgnacji w postaci strzyży. Stają się dość popularne w Europie, ponieważ są ekonomiczne w utrzymaniu: nie trzeba ich strzyc i wykonywać korekcji racic, są odporne na niesprzyjające warunki środowiska oraz mają niską podatność na pasożyty wewnętrzne jak i te zewnętrzne.
Podsumowanie
Strzyżenie owiec jest rutynową procedurą, którą przeprowadza się w celu zapewnienia zdrowia i komfortu zwierząt. Pomaga ono zapobiegać przegrzaniu owiec, co jest kluczowe w ciepłe dni, oraz chroni przed infekcjami skórnymi i pasożytami. Chociaż strzyżenie może wywoływać krótkotrwały stres, nie jest bolesne, o ile wykonuje je odpowiednio przeszkolona osoba. Większość owiec musi być regularnie strzyżona, ale istnieją rasy, takie jak owce kameruńskie, które linieją samodzielnie i nie wymagają tego zabiegu.
Źródła:
Arfuso, F., Fazio, F., Chikhi, L., Aymond, G., Piccione, G., & Giannetto, C. (2022). Acute stress response of sheep to shearing procedures: Dynamic change of cortisol concentration and protein electrophoretic pattern. Animals, 12(7), 862.
Fałowska, A., & Migdał, W. (2018). Charakterystyka owiec kameruńskich i innych ras szerstnych.
Kiedy strzyże się owce?