„Międzynarodowy Szczyt na temat Roli Mięsa i Hodowli Zwierząt w Społeczeństwie ” w Denver zorganizowany przez Centrum Bezpieczeństwa i Jakości Mięsa Uniwersytetu Stanowego Kolorado, zgromadził światowych ekspertów, aby omówić kluczowe kwestie związane ze zrównoważoną produkcją, odżywianiem, wpływem na środowisko i innowacjami w zarządzaniu hodowlą zwierząt. Uczestnicy konferencji podkreślili konieczność podjęcia pilnych działań w tych obszarach.
Wydarzenie wspierane grantem amerykańskiego Departamentu Rolnictwa koncentrowało się na społecznej roli mięsa i hodowli zwierząt gospodarskich, nawiązując do Deklaracji Dublińskiej Naukowców z 2022 r. Podczas obrad analizowano wyzwania związane z zrównoważoną produkcją żywności, bezpieczeństwem żywnościowym i oddziaływaniem na środowisko. „Staraliśmy się pójść dalej niż tylko zdawkowe odpowiedzi i wyjaśnić zawiłości. Wszystkie nasze rozmowy o odżywianiu, które jest jednym z filarów konferencji, oraz o środowisku podkreślają fakt, że to sprawy są złożone.” – mówił w wywiadzie dla Global Meat Alliance, profesor Fréderic Leroy z Uniwersytetu Vrije, który jest członkiem i założyciel Deklaracji Dublińskiej w sprawie społecznej roli zwierząt gospodarskich.
Sympozjum obejmowało trzy kluczowe obszary:
Zdrowie i odżywianie– podkreślenie roli żywności pochodzenia zwierzęcego w rozwiązywaniu problemu niedożywienia i wspieraniu zbilansowanej diety wśród różnych grup dochodowych.
Zagadnienia społeczne– skupienie się na postępie technologicznym, dobrostanie zwierząt, bezpieczeństwie żywnościowym i znaczeniu skutecznej komunikacji z konsumentami.
Ekologia i środowisko– badanie wpływu hodowli zwierząt na ekosystemy, w tym na zdrowie gleby, różnorodność biologiczną i zarządzanie emisją dwutlenku węgla, mając na uwadze zrównoważone praktyki.
Dieta jest kluczowa
Uczestnicy szczytu podkreślili, że wzrost chorób związanych ze złym odżywianiem oraz konieczność udoskonalenia zaleceń dietetycznych wymagają nowego podejścia do żywności, opartego na koncepcji „Tabeli odżywiania”. Model ten proponuje indywidualne, kulturowe i ekonomiczne potrzeby, kładąc nacisk na samostanowieniu żywnościowym. Zdaniem badaczy ograniczanie lub opodatkowanie produktów o wysokiej gęstości odżywczej, takich jak mięso, zwiększa ryzyko braku bezpieczeństwa żywnościowego. Wyższe ceny takich produktów prowadzą bowiem do ograniczonego dostępu do pełnowartościowej żywności, co w efekcie pogłębia problem.
Profesor Fréderic Leroy z Uniwersytetu Vrije podkreśla: „Nie mamy jednego, uniwersalnego rozwiązania dla całej planety. Musimy bazować na lokalnym kontekście, użyć najlepszych technik skrojonych na lokalne warunki.”
Zrównoważona, nowoczesna i etyczna
Eksperci uczestniczący w sympozjum w Denver zauważyli, że sektor hodowlany bywa niesłusznie oskarżany o znaczący wpływ na zmianę klimatu, podczas gdy w rzeczywistości odpowiednie zarządzanie hodowlą może w zrównoważony sposób wspierać zdrowie gleby, bioróżnorodność i sekwestrację dwutlenku węgla.
Innym, kluczowym tematem było wykorzystanie technologii w produkcji zwierzęcej w celu zwiększenia zrównoważonego rozwoju i wydajności. z rozwiązaniami takimi jak sztuczna inteligencja i selekcja genetyczna. Rozwiązania takie jak sztuczna inteligencja czy selekcja genetyczna oferują ogromny potencjał, ale ich wdrażanie często napotyka przeszkody w postaci regulacji, szczególnie w krajach o niskich i średnich dochodach. Opóźnienie dostępu do innowacji, takich jak udoskonalenia genetyczne, niesie ze sobą znaczne koszty w postaci niezrealizowanych korzyści, szczególnie w przypadku takich problemów, jak choroby zwierząt. Szczyt podkreślił, że wprowadzanie nowych technologii w rolnictwie musi odbywać się w sposób etyczny, z poszanowaniem zobowiązań wobec zwierząt, ludzi i środowiska. Ważnym aspektem jest również skuteczna komunikacja między naukowcami, producentami a społeczeństwem. Zaufanie do odkryć naukowych i zaleceń w dużej mierze zależy od zdolności badaczy do jasnego i przejrzystego wyjaśnienia korzyści płynących z ich pracy, przy jednoczesnym ograniczaniu stronniczości.
Znaczenie komunikacji
W czasie debaty narodziło się ciekawe spostrzeżenie, że społeczeństwo często uważa producentów za bardziej wiarygodnych niż naukowców. W związku z tym konieczne jest udoskonalenie komunikacji naukowej, zwiększenie odpowiedzialności badaczy za upowszechnianie swoich odkryć oraz zapewnienie, że są one zrozumiałe i istotne dla odbiorców.
Według jednego z mówców- Charliego Arnota – Dyrektora Wykonawczego Centrum Integralności Żywności: „To, co musimy być w stanie zrobić, to zmienić nasze nastawienie i zrozumieć, że naukowcy muszą komunikować się w zupełnie inny sposób. Będą musieli częściej się angażować. Uważamy, że jest to funkcja komunikacyjna, ale jest to funkcja sektorowa. Cała branża musi przyjąć to podejście, zaznaczyć, że będziemy komunikować się w oparciu o wartości. Wprowadzimy naukę, gdy będzie to dozwolone i utrzymamy to podejście przez dziesięciolecia, ponieważ jest to wyzwanie pokoleniowe. Nie stanie się to szybko, dlatego ważne jest, aby zrozumieć rolę nauki ”.
Apel Denver o działanie
„Systemy hodowlane muszą rozwijać się w oparciu o najwyższe standardy naukowe. Są zbyt cenne dla społeczeństwa, aby stać się ofiarą uproszczenia, redukcjonizmu lub fanatyzmu” – to pierwsze zdanie Deklaracji Dublińskiej, które stało się inspiracją dla naukowców do sformułowania „Wezwania do działania” podczas Drugiego Międzynarodowego Szczytu na temat Społecznej Roli Mięsa i Hodowli Zwierząt.
W Denver dokonano przeglądu i aktualizacji najnowocześniejszych dowodów naukowych. Wezwano decydentów z całego świata do podejmowania sprawiedliwych decyzji opartych na rzetelnych dowodach. Podkreślono, że sprostanie wyzwaniu wyżywienia globalnej populacji przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko jest możliwe wyłącznie dzięki przejrzystemu stosowaniu metod naukowych i unikaniu fałszywych przesłanek.
„To wezwanie adresowane do twórców polityki, do ludzi mających wpływ na społeczeństwa, by wykorzystywali dowody naukowe i realizowali je lub robili z nich użytek. Pierwsze działanie powinno dotyczyć właściwego odżywiania naszej populacji i w tym scenariuszu absolutnie muszą być zawarte źródła zwierzęce” – komentuje Profesor Fréderic Leroy.
*Jeśli chodzi o naukowców i komunikację, zalecamy obejrzenie wywiadu z profesorem Fredericem Leroyem (Free University of Brussels) i Eleanor Luther z Global Meat Alliance.