#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Dobrostan w kurniku

Wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt to istotna kwestia wynikająca z rosnącej świadomości hodowców, ale i zwiększających się wymagań konsumentów, którzy chcą, by zwierzęta były utrzymywane i traktowane w prawidłowy sposób. 

Na hodowców drobiu nałożony jest obowiązek bezwzględnego dbania o właściwe oświetlenie, temperaturę, wilgotność oraz wymianę powietrza w kurnikach. Należy zapewnić ptakom ochronę przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych, chronić przed hałasem, zapewnić prawidłowe odprowadzanie ścieków oraz zapewnić im ochronę. Wszystkie elementy pomieszczenia inwentarskiego powinny być wykonane z materiałów bezpiecznych dla zdrowia, a urządzenia do pojenia i karmienia zaprojektowane w taki sposób, aby jak najbardziej ograniczyć zanieczyszczenie wody i paszy. Dobrostan zwierząt w hodowli, transporcie i uboju jest regulowany przepisami prawa polskiego oraz unijnego. Spełnienie wymagań w tym zakresie jest kontrolowane przez Inspekcję Weterynaryjną. 

Dobry klimat dla zdrowia

Warunki panujące w kurniku, takie jak optymalna temperatura, prędkość powietrza i wilgotność względna w zależności od wieku, fazy produkcji, wielkości ptaków i warunków środowiska zewnętrznego są ważne dla zdrowia i produktywności drobiu. W przypadku niosek i brojlerów kurzych, indyków i kaczek stres środowiskowy wywołany upałem lub zimnem, bardzo suchym lub bardzo wilgotnym powietrzem lub przeciągami może wpłynąć na wykorzystanie paszy czy zaburzenia w trawieniu i wynikające z tego problemy jelitowe. A prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy ma wpływ na produktywność, dobrostan, bezpieczeństwo żywności i wpływ produkcji drobiu na środowisko.

Dobrostan Plus

Od 2023 roku ekoschemat Dobrostan zwierząt zachęca rolników do stosowania podwyższonych warunków utrzymywania zwierząt, które wykraczają ponad odpowiednie normy wynikające z powszechnie obowiązującego prawa i powszechnie stosowane praktyki. Jest to program dobrowolny a hodowcy, którzy do niego przystąpią, mają z tego dodatkowe płatności. 

Brojlerom muszą zapewnić:

  • zwiększoną powierzchnię bytową w kurniku – maksymalna obsada nie większa niż 30 kg/m2 i jednocześnie nie większe niż 20 szt./m2; 
  • minimum 6 godzin nieprzerwanej ciemności/dobę; 
  • stały dostęp do materiałów lub przedmiotów absorbujących uwagę nieszkodliwych dla ich zdrowia. 

W przypadku indyków utrzymywanych z przeznaczeniem na mięso: 

  • zwiększoną powierzchnię bytową w pomieszczeniu/budynku – maksymalne zagęszczenie obsady nie większe niż 50 kg/m²; 
  • 8 godzin nieprzerwanej ciemności/dobę; 
  • stały dostęp do materiałów lub przedmiotów absorbujących uwagę nieszkodliwych dla ich zdrowia. 

Ekoschematy dotyczące płatności dobrostanowej poszerzają zakres komfortu dla zwierząt. Zostały one zawarte w Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. 

Na podstawie opracowania Elżbiety Sowuli-Skrzyńskiej – Zakład Systemów i Środowiska Produkcji Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy.