#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Emisja ukierunkowana na klimat

Przemysł bydła mięsnego jest poddawany ciągłej presji, by zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, w tym metanu. Amerykański Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonej Wołowiny wyznaczył cel dla krajowego sektora, aby zmniejszyć emisję o 10% do 2030 r. Dodatki paszowe mogłyby w tym pomóc, ale czy hodowcy widzą w nich realną szansę, czy tylko duży wydatek?

Dodatek paszowy nitrooksypropanol (3-NOP) został opracowany, aby pomóc w łagodzeniu emisji metanu. Potrafi ograniczyć jego produkcję u krów o 20 do 30 procent bez wpływu na wydajność. Chociaż nie został jeszcze zatwierdzony do stosowania w produkcji wołowiny w USA, reakcja branży na jego ewentualne przyjęcie nie jest entuzjastyczna. Obecnie na rynku nie ma powszechnych zachęt ekonomicznych, które mogłyby zwiększyć zainteresowanie hodowców. Najtańsza droga do osiągnięcia celów redukcji emisji skutkuje bowiem większymi wydatkami dla producentów.

Kluczowy gracz i duży emitent

Amerykański przemysł bydła mięsnego odgrywa integralną rolę w dostarczaniu wołowiny konsumentom zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym, przy czym około 21% światowej produkcji wołowiny przypada na Stany Zjednoczone. Jednak znacząca rola producenta wiąże się z wyzwaniami środowiskowymi. Bydło to przeżuwacze, które produkują metan jelitowy (CH₄) jako naturalny produkt uboczny procesu trawienia. Z kolei emisje metanu jelitowego przyczyniają się do całkowitych emisji gazów cieplarnianych (GHG). Szacunki sugerują, że 3% całkowitych emisji GHG w USA wynika z emisji metanu jelitowego od bydła, z czego prawie 75% przypada na bydło mięsne.

Presja na zmniejszenie emisji

Producenci bydła mięsnego w USA są pod nieustanną presją redukcji emisji metanu z produkcji wołowiny w obliczu rosnących obaw dotyczących zmiany klimatu. Global Methane Pledge, podpisana przez Stany Zjednoczone i ponad 150 innych krajów, ma na celu redukcję globalnych emisji metanu o co najmniej 30% w stosunku do poziomów z 2020 r. do 2030 r.

W marcu 2024 r. w Senacie zaproponowano projekt ustawy, która ma na celu rozszerzenie badań nad dodatkami paszowymi zmniejszającymi emisję i promowanie praktyk ograniczających wpływ hodowli bydła na klimat. Równoległy projekt ustawy został złożony do Izby Reprezentantów USA w czerwcu 2024 r.

Sami uczestnicy przemysłu wołowego wyznaczyli sobie cele redukcji emisji i zwiększenia poziomu zrównoważoności produkcji wołowiny w USA dzięki wysiłkom Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonej Wołowiny. Cel sektorowy dla amerykańskich gospodarstw produkujących wołowinę wyznaczono na poziomie 10% redukcji emisji na funt mięsa do 2030 r.

Badania nad dodatkami

Znaczne zasoby przeznaczono na badania i rozwój strategii ograniczania emisji metanu jelitowego. Wśród nich znajduje się dodatek paszowy 3-nitrooksypropanol (3-NOP). Poprzez tłumienie enzymu w żwaczu, który wytwarza metan, 3-NOP wykazał redukcję emisji metanu jelitowego u bydła mięsnego w zakresie od 4% do ponad 70%.

Badania sugerują, że włączenie dodatku do dawek paszowych na fermach tuczu nie ma znaczącego pozytywnego ani negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt i produktywność. 3-NOP jest dostępny na rynku w większości głównych krajów produkujących wołowinę (np. Australia, Brazylia, Unia Europejska).

W maju 2024 r. dodatek otrzymał zatwierdzenie od amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) do stosowania w amerykańskim sektorze mleczarskim, ale zatwierdzenie FDA do stosowania w sektorze wołowiny jest nadal w toku.

Literatura naukowa wykazała, że 3-NOP zmniejsza emisję metanu jelitowego, jednak jego użyteczność ekonomiczna pozostaje nieznana. Stosowanie dodatku musi mieć „sens finansowy”, aby zachęcić producentów do przyjmowania nowych technologii – twierdzą eksperci. A zakładając, że 3-NOP zmniejsza emisję metanu o 20%, połowa bydła w USA musiałaby być karmiona tym dodatkiem, aby osiągnąć cel redukcji wynoszący 10%.

Źródła:

The enteric methane emission conundrum: U.S. beef cattle producer adoption of climate-focused technology. Jaime R. Luke, Glynn T. Tonsor.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352550924002379#bb0125

Assessing Possible U.S. Feedlot Adoption of Methane Reducing Feed Additive 3-Nitrooxypropanol (3-NOP). Jaime R. Luke, Glynn T. Tonsor, Kansas State University Department of Agricultural Economics, sierpień 2024.