#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Europejski Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny – kształtowanie przyszłości zrównoważonego rozwoju sektora

Jednym z głównych celów ludzkości jest zrównoważony rozwój, a europejski sektor wołowiny aktywnie dąży do bycia liderem pozytywnych zmian w tej kwestii. Europejski Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny, może być rozwiązaniem dla wielu pojawiających się na tej drodze wyzwań – środowiskowych, społecznych i gospodarczych.


ERBS został utworzony w 2018 roku, by zjednoczyć branżę w celu wywierania pozytywnego, wymiernego i wiarygodnego wpływu. Koncentruje się na zrównoważonej produkcji, od gospodarstwa do stołu, dążąc do tego, by wszystkie elementy łańcucha wartości wołowiny były przyjazne dla środowiska, odpowiedzialne społecznie i opłacalne ekonomicznie.


Członkowie ERBS współpracują ze sobą, by dzielić się wiedzą, tworzyć rozwiązania i promować zrównoważone systemy hodowli wołowiny, które zapewniają najlepszą jakość życia bydła. Poprawia to na uzdrawianie krajobrazu rolniczego, lepiej radzić sobie z kryzysami klimatycznymi i dziką przyrodą oraz wzmacnia źródła utrzymania, jednocześnie dostarczając zdrową i wartościową żywność. ERBS jednoczy i koordynuje programy zrównoważonego rozwoju wokół wspólnej agendy, aby zapewnić wymierny i pozytywny wpływ w ramach łańcucha wartości wołowiny, zgodnie z zasadami Globalnego Okrągłego Stołu na rzecz Zrównoważonej Wołowiny (GRSB). Wszyscy członkowie są zaangażowani i zjednoczeni, mają te same cele i wywierają pozytywny wpływ na dobrostan zwierząt, ich zdrowotność, środowisko i zarządzanie gospodarstwem.

Postęp w zrównoważonym rozwoju wołowiny

Jednym z głównych zobowiązań ERBS jest rozwiązywanie priorytetowych wyzwań rolnictwa z wymiernym skutkiem. Od pomagania gospodarstwom w utrzymaniu rentowności, po wspieranie międzynarodowych inicjatyw wysokiego szczebla za pośrednictwem Globalnego Okrągłego Stołu na rzecz Zrównoważonej Wołowiny (GRSB). Praca członków koncentruje się na kontekście lokalnym, ale także przyczynia się do pozytywnej, międzynarodowej narracji. Wspólnie ustalane są pragmatyczne rozwiązania i wyzwania. „Wyzwania, z którymi mierzymy się na poziomie europejskim, są często takie same jak na poziomie globalnym, jesteśmy aktywną częścią GRSB, a nasze cele mają odniesienie do celów globalnych” – mówi Rozanne Davis z ERBS.


W każdym kraju działają grupy z całego łańcucha wartości wołowiny, które są formalnie połączone, współpracując na rzecz bardziej zrównoważonej produkcji wołowiny. Przy użyciu celów ustalonych przez ERBS działają również w terenie z rolnikami. Sześć z największych europejskich krajów produkujących wołowinę – Francja, Niemcy, Irlandia, Włochy, Polska i Wielka Brytania- posiadają już platformę ERBS, z których wszystkie działają na rzecz tego samego celu.


Platformy składają wnioski do ERBS, wprowadzają swoje plany działania i corocznie składają sprawozdania z postępów. Rozanne Davis podkreśla: „Z raportów z postępów w 2023 r. wynika, że istnieje postęp w każdym obszarze- medycyna zwierząt, dobrostan zwierząt, środowisko i zarządzanie gospodarstwem.” Platformy przejęły wiodącą rolę w napędzaniu zmian i dostosowywaniu działań do lokalnego kontekstu, od szkoleń po badania, wywieranie wpływu, umożliwianie i zachęcanie do dialogu w ramach łańcuchów wartości oraz wpływanie na systemy certyfikacji.

Ponad 250 000 europejskich rolników jest zaangażowanych w działania Platform. W widoczny sposób demonstrują dobre praktyki rolnicze na arenie europejskiej.

Kształtowanie wspólnej wizji przyszłości branży wołowej

ERBS pomaga dostawcom wprowadzać praktyki zrównoważonego rozwoju. Pomaga to również w podkreśleniu korzyści przemysłu mięsnego i kształtuje wspólną wizję przyszłości branży wołowej. „Obecnie konsultujemy się z uczestnikami ERBS w sprawie zmienionego zestawu celów. Następuje to po rygorystycznym procesie przeglądu , który obejmuje badania krajobrazu- najnowsze informacje dotyczące nauki, polityki i rozwoju rynku- oraz ocenę istotności. Nowe cele zostaną wkrótce opublikowane” – mówi Rozanne Davis.


W obszarze ochrony środowiska celem jest uznanie pozytywnej roli produkcji wołowiny w łagodzeniu zmian klimatu, poprzez strategie redukcyjne i sekwestrację zmniejszenie intensywności emisji gazów cieplarnianych o 15% do 2025 r. Do 2030 r. wszystkie zwierzęta powinny mieć dostęp do pomieszczeń wolnostojących i środków przeciwbólowych podczas wszystkich zabiegów chirurgicznych oraz kastracji, czy usuwaniu rogów.

Zrównoważone rolnictwo- cel wszystkich

Gospodarzem ERBS jest Platforma Inicjatywy na rzecz Rolnictwa Zrównoważonego (SAI), zrzeszająca ponad 180 firm członkowskich i organizacji wiodących zrównoważone rolnictwo na całym świecie od ponad 20 lat. Dzielenie się wiedzą oraz opracowywanie programów i narzędzi pomagają członkom zobaczyć szerszą perspektywę i wprowadzić zmiany w terenie. Sześć krajów uczestniczących w ERBS reprezentuje 70% europejskiej produkcji wołowiny , obejmując sprzedawców detalicznych, producentów wołowiny, branże pokrewne i przetwórców. Wszyscy razem są pionierami zmian na poziomie przemysłowym.


„Dla członków Europejskiego Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny zdrowie i dobrostan zwierząt jest podstawowym elementem ogólnego zrównoważonego rozwoju produkcji wołowiny – zapewnienie bydłu środowiska, w którym może się rozwijać, ma pozytywny wpływ na produktywność i wydajność, co z kolei wspiera efektywność ekonomiczna, a także ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne poprzez powiązanie z reedukacją emisji gazów cieplarnianych.”- dodaje Rozanne Davis.

https://meatthefacts.eu/home/activity/beyond-the-headlines/erbs-shaping-the-future-of-european-beef-sustainability