Na świecie utrzymuje się 1,5 miliarda sztuk bydła. Co najmniej jedna trzecia żyje na pastwiskach, które zajmują 25–30% wolnej od lodu powierzchni Ziemi. I w większości tych regionów bydło jest ważnym modyfikatorem ekosystemu, który przyczynia się do obiegu składników odżywczych i regeneracji gleby.
Przeżuwacze, w tym zwierzęta gospodarskie, zostały oskarżone o powodowanie szkodliwych skutków dla globalnego środowiska i człowieka. Jednak przy odpowiednim zarządzaniu to właśnie bydło może odegrać znaczącą rolę w działaniach mających na celu odwrócenie szkód środowiskowych spowodowanych przez niewłaściwe zarządzanie i zaniedbanie ze strony ludzi. Badania naukowe potwierdzają, że rolnicy i hodowcy, którzy stosują zarządzanie regeneracyjne, tworzą zrównoważone, odporne agroekosystemy, które są opłacalne. Dzięki lepszemu gospodarowaniu pastwiskami przeżuwacze mogą być wykorzystywane do wytwarzania większej pokrywy glebowej, ściółki i roślin, skutecznie zmniejszając erozję gleby i zwiększając akumulację węgla.
AMP – skuteczne i opłacalne
Naukowcy współpracujący z rolnikami i hodowcami na całym świecie, którzy poprawili swoją bazę zasobów gruntowych i osiągają sukcesy finansowe, udokumentowali, w jaki sposób tacy zarządcy gruntów osiągają dobre wyniki środowiskowe, społeczne i ekonomiczne. Wielu z tych producentów wykorzystało adaptacyjny wypas na wielu pastwiskach (AMP) jako wysoce skuteczne podejście do zrównoważonego zarządzania swoimi pastwiskami. To forma zarządzania stadami, która wykorzystuje wysokie zagęszczenie zwierząt, częstą rotację i długie okresy adaptacyjnej regeneracji. Ta forma może przynieść korzyści bioróżnorodności pastwisk i funkcjonowaniu ekosystemu.
Badania naukowe udokumentowały potencjał metod wypasu AMP do wychwytywania i zatrzymywania zarówno węgla, jak i wody w glebie, a tym samym jednoczesnej poprawy zarówno ilości, jak i jakości paszy. W ten sposób maksymalizujemy wychwytywanie światła słonecznego przez cały rok w postaci wysokiej jakości biomasy roślinnej, a następnie przekształcamy paszę w doskonałej jakości wołowinę.

Regeneracja na okrągło
Podczas gdy trawa rośnie, korzenie roślin „przepuszczają” związki węgla do mikrobów glebowych w gospodarce barterowej, która polega na wymianie cukru na składniki odżywcze, których trawa potrzebuje do wzrostu. Jeśli krowy są wypasane intensywnie, ale krótko, na małych pastwiskach, spożywając nie więcej niż 50% całkowitej objętości runa, a okresy odpoczynku są dłuższe, to wzrost roślin staje się bardziej intensywny.
Więcej trawy oznacza więcej węgla przedostającego się do strefy korzeniowej gleby, aby nakarmić mikroby w zamian za składniki odżywcze. Dłuższe okresy odpoczynku prowadzą również do większej różnorodności i złożoności roślin, co tworzy większą rozmaitość i złożoność mikrobów.
Większość trawy i wody, którą jedzą krowy, wraca na pastwisko jako nawóz – tylko bardziej równomiernie rozłożony. Część trawy zostaje również wdeptana w glebę, gdzie może być pożywieniem dla mikrobów. Część tej rozkładającej się materii organicznej jest uwalniana z powrotem do powietrza, ale część z niej gromadzi się w systemie glebowym, spulchniając go i odżywiając
Rozwija się większa porowatość i przepuszczalność, co pozwala na infiltrację większej ilości wody. Oczywiście, dodatkowa woda pomaga również wyhodować więcej trawy. Proces ten naśladuje system stworzony przez naturę, gdy wielkie stada przeżuwaczy wędrowały po trawiastych równinach Ziemi. Odrośnięta trawa jest również bardziej odżywcza dla zwierzęcia ze względu na lepszy cykl składników odżywczych między korzeniami a mikrobami. System regeneruje się sam.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140196322002002
https://www.frontiersin.org/journals/sustainable-food-systems/articles/10.3389/fsufs.2020.534187/full
http://standardsoil.com/our-approach/amp-grazing/