Jajko – symbol życia i witalności. Chyba nikt w to nie wątpi? To prawdziwa skarbnica białka, witamin i minerałów. A jeśli komuś wciąż brakuje dowodów, australijscy naukowcy dostarczają kolejnych. Według badań przeprowadzonych na seniorach regularne spożywanie jaj zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Monash w Melbourne wykazał, że jedzenie jaj wiąże się z 29-procentowym obniżeniem ryzyka śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych u osób starszych. W opublikowanym w czasopiśmie „Nutrients” artykule autorzy dowodzą, że u stosunkowo zdrowych seniorów spożywanie jaj 1–6 razy w tygodniu wiązało się z niższym ryzykiem zgonu – zarówno z powodu chorób układu krążenia, jak i z innych przyczyn – w porównaniu do osób, które rzadko lub wcale nie jedzą jaj. W badaniu udział wzięło 8756 dorosłych w wieku 70 lat i więcej.
Jajka zapewniają kompleksowe odżywienie
Holly Wild, doktorantka i wykładowczyni na Wydziale Zdrowia Publicznego i Medycyny Zapobiegawczej Uniwersytetu Monash oraz autorka badania, podkreśliła, że w porównaniu do osób, które nigdy nie jadły jaj lub spożywały je sporadycznie (maksymalnie dwa razy w miesiącu), u tych, którzy jedli je częściej – do sześciu razy w tygodniu – ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było o 15% niższe.
– Jaja to bogate źródło składników odżywczych, białka oraz niezbędnych substancji, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A i K), cholina oraz liczne minerały i pierwiastki śladowe – zaznacza Wild.
Jaja stanowią także łatwo dostępne źródło białka i wartości odżywczych dla seniorów, którzy mogą zmagać się z pogarszającą się wraz z wiekiem sprawnością fizyczną i sensoryczną.
Naukowcy przeanalizowali również wpływ spożycia jaj w kontekście jakości diety (niskiej, średniej i wysokiej).
– Badanie wykazało, że u osób starszych stosujących dietę średniej lub wysokiej jakości ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych było odpowiednio o 33% i 44% niższe, co sugeruje, że włączenie jaj do zdrowego jadłospisu może przyczyniać się do dłuższego życia – podkreślają badacze.

Obecnie Australijski Przewodnik Dietetyczny i Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne zalecają spożywanie do siedmiu jaj tygodniowo przez dorosłych z prawidłowym poziomem cholesterolu. Niektóre kraje europejskie sugerują natomiast ograniczenie tej ilości do 3–4 jaj tygodniowo, podczas gdy amerykańscy lekarze rekomendują nawet dwa jajka dziennie dla seniorów z prawidłowym poziomem cholesterolu.
A co z cholesterolem?
Wcześniejsze badania sugerowały, że u osób z wysokim poziomem cholesterolu spożywanie jaj może zwiększać ryzyko śmiertelności. Dlatego naukowcy przeanalizowali również związek między jedzeniem jaj a śmiertelnością wśród osób z dyslipidemią (czyli klinicznie zdiagnozowanym wysokim poziomem cholesterolu) oraz bez niej.
„Stwierdziliśmy, że ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych było o 27 procent niższe u uczestników z dyslipidemią, którzy spożywali jaja co tydzień, w porównaniu do ich odpowiedników, którzy spożywali jaja rzadko lub wcale, co sugeruje, że w tej badanej grupie obecność dyslipidemii nie wpływa na ryzyko związane ze spożyciem jaj- wyjaśnia Holly Wild.
Jaja na zdrowie!
Australijskie badania wskazują, że jedzenie do sześciu jaj tygodniowo może obniżyć ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia oraz innych przyczyn u osób starszych. Wyniki te mogą pomóc w opracowaniu opartych na dowodach wytycznych dietetycznych dla seniorów.