Ułatwia rozwój odporności, optymalizuje zdrowie i wydajność produkcji oraz reguluje procesy trawienne, a nawet może wpływać na zrównoważenie produkcji. Mikrobiom bydła – choć to nadal spora tajemnica – jest przedmiotem badań, które mogą prowadzić do bardziej wydajnej i przyjaznej dla środowiska hodowli zwierząt gospodarskich. Kolejny krok zrobili naukowcy z Australii, którzy ujawnili nieznane dotąd mikrobiomy u bydła rasy Angus.
Produkcja bydła jest kamieniem węgielnym przemysłu rolniczego, obejmującego hodowlę, chów i zarządzanie bydłem w różnych celach, w tym dla mięsa, mleka, skór i innych produktów ubocznych. Produkcja bydła mięsnego jest ważnym segmentem poświęconym hodowli bydła na mięso i dostarczaniu wysokiej jakości białka rosnącej populacji światowej. Jednak przemysł bydła mięsnego stoi przed wieloma wyzwaniami, które wpływają na produkcję, rentowność i zrównoważony rozwój. Jednym z głównych problemów jest zarządzanie chorobami, w tym licznymi chorobami zakaźnymi, które mogą prowadzić do znacznych strat ekonomicznych poprzez zmniejszenie produktywności oraz zwiększenie kosztów leczenia. Obawy dotyczące środowiska, takie jak emisje metanu z bydła, również stanowią wyzwanie w kontekście zgodności z przepisami i realizacji celów zrównoważonego rozwoju. Badania mikrobiomu oferują obiecującą drogę do rozwiązania tych problemów poprzez wykorzystanie potencjału społeczności mikrobiologicznych.

Zrozumienie skomplikowanego związku między zdrowiem bydła a dynamiką mikrobiomu ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia produktywności i dobrostanu zwierząt. Jednak wiedza na temat roli tych społeczności mikrobiologicznych jest ograniczona, szczególnie w niedostatecznie zbadanych miejscach ciała zwierząt, takich jak jama ustna i nos. Stosując podejście metagenomiki, naukowcy z Australii zdobyli nową wiedzę o składzie mikrobiomu bydła rasy Australian Angus, pochodzącego z różnych stad i etapów życia. Badanie opublikowane w magazynie „Nature” dostarcza kompleksowych informacji genetycznych, które pogłębiają wiedzę na temat roli mikrobiomu w zdrowiu i kondycji bydła mięsnego.
Badanie to ujawniło liczne, wcześniej nieznane genomy mikroorganizmów z różnych miejsc ciała bydła mięsnego. Australijska baza danych genomu będzie szeroko wykorzystywana jako punkt odniesienia dla przyszłych badań eksplorujących funkcjonalną rolę tych społeczności mikrobiologicznych i ich interakcje z gospodarzem. W ostatnim czasie prace naukowe związane z mikrobiologią zwierząt nabierają coraz większego znaczenia. Mikrobiom to złożony ekosystem, który wpływa na niemal wszystkie parametry produkcyjne istotne dla hodowcy. Kompleksowy zestaw danych przygotowany przez Australijczyków pomoże lepiej zrozumieć mikrobiom bydła – zarówno w kontekście zdrowia i chorób, jak i w odniesieniu do produktywności. Ostatecznie te odkrycia przyczynią się do poprawy obecnych praktyk rolniczych.
Źródło: