#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Mięso w zbilansowanej diecie wspiera jelita i serce

Amerykańscy naukowcy zadają kłam rozpowszechnianej teorii, że czerwone mięso szkodzi. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Purdue, długotrwałe przestrzeganie diety zawierającej chude czerwone mięso może przyczynić się do równowagi mikroflory jelitowej i wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Młodzi, zdrowi ludzie zostali zaangażowani w badania i raz przechodzili na zdrową dietę w stylu amerykańskim, by zaraz z niej rezygnować. Każdy cykl i zmiana były dogłębnie przebadane i przeanalizowane przez naukowców z Uniwersytetu Purdue. Zbilansowane posiłki zawierały chude czerwone mięso, zwłaszcza wołowinę i wieprzowinę. Celem było zaobserwowanie zmian fizjologicznych, w szczególności składu mikrobioty jelitowej i markerów sercowo-naczyniowych, takich jak poziom cholesterolu LDL. Ten naukowy eksperyment dostarczył bardzo ciekawych wniosków nie tylko odnośnie do bezpośrednich skutków spożywania chudego mięsa, ale także długoterminowych konsekwencji spójności diety dla zdrowia człowieka.

Za każdym razem, gdy uczestnicy przyjmowali zdrową dietę, ich mikrobiom jelitowy zmieniał się na korzystny skład, a markery układu sercowo-naczyniowego, takie jak cholesterol LDL, wykazywały poprawę i były konsekwentnie powiązane ze zmianami w bakteriach jelitowych – wyjaśnia Wayne Campbell, profesor w Katedrze Nauk Żywieniowych na Uniwersytecie Purdue i główny badacz.

Konsekwentne stosowanie się do zaleceń dietetycznych przynosi trwałe korzyści

Badanie wskazuje na dwa ważne wnioski: zdrowe odżywianie może przynosić korzyści za każdym razem, gdy się do niego powróci, a utrzymywanie zrównoważonej diety przez dłuższy czas może dawać bardziej stabilne rezultaty. Powrót do mniej zbilansowanych posiłków skutecznie odwracał korzystne zmiany mikrobioty i poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego w ciągu kilku tygodni. Co ciekawe, podczas gdy zdrowy styl odżywiania polepszał profil lipidowy we krwi dość szybko – w ciągu zaledwie trzech tygodni – konsekwentne trzymanie się diety było konieczne, aby utrzymać te korzyści. Wyniki te mogą również sugerować, że mikrobiom jelitowy odgrywa znaczącą rolę w tym, jak dieta wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, i podkreślają, że chude czerwone mięso, spożywane jako część zbilansowanej, zdrowej diety, nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Lepiej jest konsekwentnie spożywać określone produkty w zbilansowanej diecie, by wspierać długoterminowe wyniki zdrowotne – sugeruje dr Wayne W. Campbell.

Narracja dotycząca czerwonego mięsa często była przesiąknięta kontrowersjami i dezinformacją, a badania nierzadko powoływały się na potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane z wysokim poziomem jego spożycia. Jednak ustalenia Uniwersytetu Purdue dają nową perspektywę, podkreślając, że chude czerwone mięso może być korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Idąc dalej, efekty tych badań są istotne nie tylko dla wytycznych dotyczących zdrowia publicznego, ale także dla indywidualnych wyborów dietetycznych. Osoby, które chcą zoptymalizować swoje zdrowie poprzez dietę, mogą skorzystać z tych ustaleń i rozważyć, w jaki sposób ich codzienne decyzje mogą wpłynąć na mikrobiom jelitowy i układ sercowo-naczyniowy, a szerzej – na ogólną kondycję zdrowotną.

Źródła:

Wang Y, Cross T-WL, Lindemann SR, Tang M, Campbell WW. Zdrowy cykl diety wpływa na mikrobiotę jelitową i czynniki ryzyka chorób układu krążenia: wyniki randomizowanego kontrolowanego badania żywieniowego z udziałem młodych, zdrowych dorosłych. Nutrients. 2024;16(21):3619.
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/21/3619
https://bioengineer.org/new-research-reveals-benefits-of-lean-red-meat-for-gut-and-heart-health-in-a-balanced-diet/
https://www.news-medical.net/news/20250123/Lean-red-meat-in-balanced-diet-supports-gut-and-heart-health-study-reveals.aspx