#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

AKTUALNOŚCI

Siła z białka!

Siła z białka!

Białko to podstawowy budulec masy mięśniowej, źródło energii i strażnik wagi. Tymczasem produkty pochodzenia roślinnego mają niższą jakość białka w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięso korzystniej wypada także pod względem biodostępności...

czytaj dalej
Apetyt na niskoemisyjną wołowinę

Apetyt na niskoemisyjną wołowinę

Stany Zjednoczone zobowiązały się do redukcji emisji metanu o 30% do roku 2030. Tymczasem szacuje się, że rolnictwo odpowiada za 10% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w tym kraju, a hodowla bydła jest największym winowajcą. A ponieważ prognozy mówią o dalszym...

czytaj dalej
Cielę, co choruje niewiele

Cielę, co choruje niewiele

Nowe badania przeprowadzone przez Penn State University wykazały, że mieszańce ras mlecznych i mięsnych są bardziej wytrzymałe od swoich czystorasowych odpowiedników. Wykazują szybszą rekonwalescencję po zapaleniu płuc i podobną szybkość wzrostu jak cielęta, które...

czytaj dalej
Nie skreślaj mięsa!

Nie skreślaj mięsa!

Kwestia diety jest złożona, ale dążenie do usunięcia czerwonego mięsa z wzorców żywieniowych może mieć dla wielu grup społecznych konsekwencje zdrowotne. Naukowcy, na przykładzie amerykańskich konsumentów, próbowali ocenić to ryzyko. Warzywa dobre, ale mięso też...

czytaj dalej
Klucz do zdrowia i wydajności

Klucz do zdrowia i wydajności

Ułatwia rozwój odporności, optymalizuje zdrowie i wydajność produkcji oraz reguluje procesy trawienne, a nawet może wpływać na zrównoważenie produkcji. Mikrobiom bydła – choć to nadal spora tajemnica – jest przedmiotem badań, które mogą prowadzić do bardziej wydajnej...

czytaj dalej
Wypas dostosowany do klimatu

Wypas dostosowany do klimatu

Produkcja zwierzęca jest ważnym elementem rolnictwa, a światowy popyt na mięso i nabiał ma się podwoić w nadchodzących dekadach. Jak uniknąć pogorszenia jakości wody spowodowanego spływem związków azotu? Badacze z Uniwersytetu Illinois doszli do wniosku, że warunki...

czytaj dalej
Standardy unijne w przetwórstwie mięsnym

Standardy unijne w przetwórstwie mięsnym

W łańcuchu dostaw mięsa rzeźnie zajmują kluczowe miejsce. Praca rolnika kończy się właśnie w zakładzie, gdzie zaczyna się etap przetwarzania surowca, który trafi później do konsumentów. Niemal wszystko w rzeźni dotyczy dobrostanu zwierząt, higieny, bezpieczeństwa...

czytaj dalej