AKTUALNOŚCI

Klucz do zdrowia i wydajności
Ułatwia rozwój odporności, optymalizuje zdrowie i wydajność produkcji oraz reguluje procesy trawienne, a nawet może wpływać na zrównoważenie produkcji. Mikrobiom bydła – choć to nadal spora tajemnica – jest przedmiotem badań, które mogą prowadzić do bardziej wydajnej...

Co kraj, to obyczaj – zachowania zakupowe konsumentów wołowiny od Japonii po Niemcy
Apetyt na wołowinę obecnie oraz w przyszłości będzie utrzymywał się na całym świecie, choć nie będzie on wszędzie taki sam. Zrozumienie czynników wpływających na międzynarodowy popyt na wołowinę ma kluczowe znaczenie w opracowywaniu strategii rynkowych na potrzeby...

Mięso z laboratorium a tradycyjna hodowla: konflikt czy współistnienie?
Firmy produkujące mięso komórkowe wchodzą na rynek z impetem. Czy to niebezpieczeństwo dla utrzymania tradycyjnej hodowli? Przypadek Nebraski, która słynie z produkcji wołowiny, jest zaskakujący. Tam propozycja wprowadzenia zakazu produkcji mięsa hodowanego...

Wypas dostosowany do klimatu
Produkcja zwierzęca jest ważnym elementem rolnictwa, a światowy popyt na mięso i nabiał ma się podwoić w nadchodzących dekadach. Jak uniknąć pogorszenia jakości wody spowodowanego spływem związków azotu? Badacze z Uniwersytetu Illinois doszli do wniosku, że warunki...

Standardy unijne w przetwórstwie mięsnym
W łańcuchu dostaw mięsa rzeźnie zajmują kluczowe miejsce. Praca rolnika kończy się właśnie w zakładzie, gdzie zaczyna się etap przetwarzania surowca, który trafi później do konsumentów. Niemal wszystko w rzeźni dotyczy dobrostanu zwierząt, higieny, bezpieczeństwa...

Emisja ukierunkowana na klimat
Przemysł bydła mięsnego jest poddawany ciągłej presji, by zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, w tym metanu. Amerykański Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonej Wołowiny wyznaczył cel dla krajowego sektora, aby zmniejszyć emisję o 10% do 2030 r. Dodatki paszowe mogłyby...

Czy potrzebne jest ponowne przemyślenie wytycznych żywieniowych?
Nowe spostrzeżenia w OECD-FAO Agricultural Outlook 2024–2033 W ostatnich latach gwałtowny wzrost kosztów środków produkcji rolnej wzbudził poważne obawy dotyczące globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. OECD-FAO Agricultural Outlook 2024–2033, w 20. wydaniu, oferuje...

Cool krowa
Narodziny jednej krowy mogą zmienić oblicze brytyjskiego, a w przyszłości i światowego przemysłu mleczarskiego. Cielę, któremu nadano imię Hilda, skróci drogę branży do zerowej emisyjności. Lekarze weterynarii i naukowcy z zadowoleniem przyjęli przyjście na świat...

Umiarkowane ilości czerwonego mięsa chronią przed cukrzycą typu 2
Do 2045 roku liczba dorosłych na świecie żyjących z cukrzycą ma wzrosnąć do 783 milionów i to jest obecnie trzeci, wiodący globalny problem zdrowotny. Zbadano zatem skutki spożycia warzyw, owoców i czerwonego mięsa na obciążenie cukrzycą i wykazano, że spożywanie...

Potęga białka, czyli najnowsze trendy rynkowe
Roczny raport o trendach żywieniowych „2025 Protein Profile” Cargilla, który zapewnia kompleksowy obraz spożycia białka, wykazał, że wołowina, kurczak i jaja są jego preferowanymi źródłami dla większości konsumentów ze względu na smak, odżywczość i wszechstronność....