Jak sprawić, by sektor rolny był odporny?
Dostosowanie się do zmian klimatu, zrównoważony rozwój i zmieniający się popyt konsumentów – to najważniejsze wyzwania na kolejną dekadę.
Podczas gdy Unia Europejska nadal jest eksporterem netto towarów rolno-spożywczych, pozostając samowystarczalną w zakresie dostaw żywności, zauważalne są jednak zmiany sektorowe. Niepewność dotycząca rozwoju makroekonomicznego, handlu i zmian klimatu utrzymuje się, choć jednocześnie poprawiają się wskaźniki środowiskowe i klimatyczne, udowadniając przejście na bardziej zrównoważony ekologicznie sektor rolniczy.
Dekada wyzwań
Komisja Europejska opublikowała najnowszy raport dotyczący perspektyw rolnictwa UE, w którym przedstawiono prognozy rynkowe dla europejskiego sektora do 2035 r. Raport prognozuje zmianę wzorców konsumpcji w UE: oczekuje się, że spożycie mięsa nieznacznie spadnie, głównie wołowiny i wieprzowiny, podczas gdy spożycie białka roślinnego wzrośnie. Prognozowane jest stabilne spożycie produktów mlecznych, choć z uwzględnieniem zmieniających się nawyków i rozszerzających się nowych zastosowań.
Produkty mięsne
Eksperci Komisji Europejskiej oczekują, że całkowite dostawy mięsa w UE spadną. Produkcja wołowiny ma się zmniejszyć z powodu obaw o zrównoważony rozwój, niską rentowność i bardziej rygorystyczne ramy regulacyjne. Oczekuje się także, że spadnie spożycie wołowiny z powodu ograniczonej podaży i wysokich cen. Przewiduje się, że spożycie wieprzowiny zmniejszy się ze względu na obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju, podczas gdy spożycie drobiu wzrośnie, napędzane zdrowszym wizerunkiem i stosunkowo niższą ceną. Konsumpcja mięsa baraniego i koziego pozostanie stabilna ze względu na stałe wzorce konsumpcji związane z tradycjami kulturowymi.

Mleko i produkty mleczne
Sektor mleczarski UE osiągnie punkt zwrotny, w którym spadek pogłowia krów mlecznych nie będzie już równoważony wzrostem wydajności mlecznej. Oczekuje się, że produkcja mleka zacznie spadać. Jednak sektor ten będzie w coraz większym stopniu przyczyniał się do zrównoważonego rozwoju środowiskowego systemów żywnościowych, generując jednocześnie większą wartość dodaną w rolnictwie. Produkcja sera i produktów serwatkowych w UE będzie nadal rosła, choć w wolniejszym tempie niż w przeszłości.
Do 2035 roku spożycie produktów mlecznych w UE pozostanie stabilne, choć ze zmianami w ich składzie. Na przykład zmiana stylu życia i rosnące wymagania zdrowotne mogą zwiększyć popyt na wzbogacony i funkcjonalny nabiał.
Środowisko ponad wszystko
W raporcie Komisji Europejskiej omówiono również skutki klimatyczne i środowiskowe dla rolnictwa UE, wynikające z prognoz rynkowych na rok 2035. Wyniki wskazują na poprawę wszystkich wskaźników środowiskowych i klimatycznych uwzględnionych w analizie, w tym prognozowaną redukcję emisji gazów cieplarnianych, emisji amoniaku i nadwyżek azotu.
Źródło: