#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Hodowla zwierząt bez mitów 

Somos Ganadería (ELV Hiszpania) niedawno zgromadziło różnych ekspertów branżowych, aby zająć się głównymi mitami i nieporozumieniami dotyczącymi hodowli zwierząt gospodarskich, dostarczając szczegółowych informacji na temat jej wpływu i zrównoważonego rozwoju. Podczas wydarzenia podkreślono, jak dane naukowe odgrywają kluczową rolę w rozwiewaniu mitów na temat sektora, oferując bardziej realistyczny i uzasadniony pogląd na hodowlę zwierząt gospodarskich.

Sektor hodowli zwierząt często jest obiektem dezinformacji i mitów, które zniekształcają fakty. Te nieporozumienia, nierzadko podsycane plotkami i bezpodstawnymi stereotypami, przyczyniają się do zamieszania dotyczącego zrównoważonego rozwoju i korzyści, jakie płyną z sektora. Dlatego dane naukowe mogą być kluczowe w wyjaśnianiu sytuacji, dostarczając dokładnych i opartych na dowodach informacji, aby przeciwstawić się fałszywym przekonaniom i zaoferować bardziej realistyczny i dobrze uzasadniony pogląd na hodowlę zwierząt.

Mając to na uwadze, Somos Ganadería (ELV Hiszpania) zorganizowało wydarzenie: „Obalanie mitów na temat zwierząt gospodarskich: nauka w służbie prawdy”, podczas którego eksperci z sektora hodowli zwierząt gospodarskich, naukowcy i propagatorzy wiedzy zajęli się głównymi mitami i nieporozumieniami dotyczącymi hodowli zwierząt gospodarskich, dostarczając rzetelnych informacji na temat jej wpływu i zrównoważonego rozwoju. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad 100 osób, odbyło się w siedzibie Generalnej Rady Szkół Weterynaryjnych Hiszpanii. Poprzez różne prezentacje i debaty miało na celu wzmocnienie wiedzy i promowanie bardziej świadomego dialogu na temat znaczenia hodowli zwierząt gospodarskich we współczesnym społeczeństwie.

W instytucjonalnym otwarciu wydarzenia wzięli udział Ana Rodríguez Castaño, Sekretarz Generalna ds. Zasobów Rolnych i Bezpieczeństwa Żywnościowego MAPA, oraz Rufino Rivero, Sekretarz Generalny Kolegialnej Organizacji Weterynaryjnej (OCV).

Rodríguez podkreślił, że „ aby zapobiec niesprawiedliwemu traktowaniu sektora hodowlanego w mediach, musimy polegać na naukowych podstawach, które podkreślają wkład tej działalności w tworzenie dóbr publicznych. Znajduje to odzwierciedlenie w 7. filarze Narodowej Strategii Żywnościowej (ENA), poświęconym konkretnie informacjom konsumenckim na temat żywności i obejmującym sześć podstawowych aspektów: bezpieczeństwo żywności, zrównoważony rozwój, rewitalizacja obszarów wiejskich, odżywianie i zdrowie, innowacje i technologia, a na koniec konsument”. 

Ponadto Sekretarz Generalny podkreślił, że „konsumenci odgrywają kluczową rolę w systemie żywnościowym , ponieważ ich decyzje zakupowe decydują o tym, które produkty odniosą sukces i jak rozwija się rynek. Aby umożliwić im dokonywanie odpowiedzialnych wyborów, informacje muszą być jasne i dostępne ”.

Rivero omówił postęp w produkcji zwierzęcej w ostatnich dekadach, przypisując te osiągnięcia „wspólnym wysiłkom rolników i weterynarzy w takich obszarach jak zdrowie, dobrostan, żywienie, reprodukcja i zarządzanie”. Podkreślił również znaczenie sektora hodowlanego w „poprawie żywienia populacji , utrzymaniu społeczności wiejskich, przyczynianiu się do PKB i wzmacnianiu międzynarodowej marki Hiszpanii”. Zakończył stwierdzeniem, że „medycyna weterynaryjna nadal będzie wielkim wsparciem dla hodowli zwierząt gospodarskich , która uzyskała dostęp do rynków międzynarodowych w celu zwiększenia swojej wartości”. 

Panel naukowy: „Obalanie mitów na temat zwierząt gospodarskich: nauka w służbie prawdy”

Następnie prezentację Somos Ganadería poprowadził Miguel Ángel Higuera, dyrektor ANPROGAPOR i koordynator tego sojuszu stowarzyszeniowego. Podkreślił, że „żyjemy otoczeni fałszywymi mitami i pseudoprawdami, dlatego potrzebujemy nauki i jej profesjonalistów, aby dali nam głos i poinformowali społeczeństwo o tym, co robimy — ponieważ nie mamy nic do ukrycia”.

W panelu naukowym uczestniczyli: José Miguel Mulet – profesor biotechnologii na Politechnice w Walencji (UPV), Fernando Estellés – profesor w ETSEAMN i dyrektor programu magisterskiego w zakresie precyzyjnej hodowli zwierząt gospodarskich na UPV, oraz Antoni Dalmau – badacz w programie dobrostanu zwierząt w IRTA i koordynator Welfare Quality Network. Panel moderowała Matilde Moro, menedżerka ASOPROVAC.

W swoim przemówieniu Mulet odniosła się do technologii CRISPR, wyjaśniając, że „rozwinęła się ona szybko i za dwa lub trzy lata prawdopodobnie niektóre genetycznie zmodyfikowane zwierzęta pojawią się w hodowli zwierząt gospodarskich. Europa powinna być przygotowana z przepisami, które umożliwią komercjalizację, zapewniając europejskim producentom możliwość konkurowania na równych warunkach”.

Estellés podkreślił, że „istnieją pozytywne perspektywy poprawy sektora hodowlanego, szczególnie w odniesieniu do zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt. Istotne jest podkreślenie potencjału sektora w zakresie zaspokajania bieżących potrzeb społecznych”.

Dalmau zauważył: „Problem polega na tym, że potrzebujemy więcej badań w naszym środowisku. To, jak konkretny składnik zwierzęcy oddziałuje w kraju nordyckim, różni się od tego, jak działa w kraju południowym. Na przykład na północy zwierzęta mogą odczuwać stres w temperaturze 25ºC, podczas gdy w regionach południowych spędzają niemal całe swoje produktywne życie w tej temperaturze. Dlatego przy opracowywaniu prawodawstwa europejskiego potrzebujemy badań przeprowadzonych w naszym środowisku , które potwierdzą i przedstawią te ustalenia”.

Moro zaznaczyła, że „przez lata wiele decyzji politycznych w Europie było oderwanych od podstaw naukowych. Uważamy, że ważne jest wzmocnienie pozycji naukowców, aby Europa mogła przewodzić w walce z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, rozwijaniu technologii i poprawie dobrostanu zwierząt. W przeciwnym razie ryzykujemy utratą konkurencyjności i wyczerpaniem zasobów hodowlanych.”

Dyskusja panelowa: „Więcej komunikacji w celu przeciwdziałania dezinformacji”

Następnie odbyła się dyskusja zatytułowana „Więcej komunikacji w celu przeciwdziałania dezinformacji”, moderowana przez Juana Pascuala – wiceprezesa ds. Francji, Półwyspu Iberyjskiego i Włoch w Elanco. Wśród panelistów byli Óscar González-Recio – starszy naukowiec badawczy w INIA, Gemma Tico – weterynarz specjalizująca się w komunikacji, oraz Elisa Plumed – dziennikarka zajmująca się rolnictwem i żywnością.

Pascual podkreślił znaczenie wydarzenia: „Społeczeństwo ogólnie rzecz biorąc nie ma wiedzy na temat produkcji zwierzęcej i produkcji żywności. Często prowadzi to do podejrzeń o złe praktyki lub jakość żywności z powodu braku zrozumienia”.

González-Recio podkreślił znaczenie czasu w komunikacji naukowej, stwierdzając, że „komunikacja musi być poprzedzona badaniami, wspieranymi przez naukowców, aby mieć pewność, że wiadomości z sektora będą przekazywane z uwzględnieniem niuansów i złożoności”.

Podobnie argumentowała Tico: „konieczna jest komunikacja i dzielenie się. Dlatego musimy znaleźć równowagę w prezentowaniu danych naukowych w sposób bardziej praktyczny , pokazując zastosowanie nauki, a nie tylko prezentując surowe dane”.

Na koniec Plumed wyjaśniła, że „nie powinniśmy walczyć z dezinformacją, ale zamiast tego pracować nad wprowadzaniem naszych wiadomości do rwącego potoku newsów otrzymywanych przez media. Wiąże się to z ustalaniem strategii z jasnymi wiadomościami, wykorzystywaniem opowiadania historii zamiast surowych danych i zyskiwaniem zaufania dziennikarzy, aby mogli lepiej relacjonować sektor hodowlany”.

Na zakończenie Luis Alberto Calvo , przewodniczący Generalnej Rady Kolegiów Weterynaryjnych Hiszpanii, wygłosił przemówienie, podkreślając, że „rentowność gospodarstw jest niezbędna do zapewnienia zrównoważonego rozwoju, a także wpływu, jaki cyfryzacja i sztuczna inteligencja będą miały na sektor”. Wspomniał również o procesie specjalizacji promowanym przez Radę, „który wkrótce uzyska certyfikację w zakresie hodowli trzody chlewnej, a później zostanie rozszerzony na przeżuwacze”. 

Aby uzyskać więcej szczegółów odwiedź stronę internetową Somos Ganaderìa . Niektóre filmy z wydarzenia można znaleźć tutaj.