#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Rola mięsa w dzisiejszym społeczeństwie

Rola mięsa w społeczeństwie jest przedmiotem intensywnych debat. Dowody naukowe potwierdzają krytyczną rolę zwierząt w środowisku i mięsa w żywieniu człowieka, ale alternatywne – często radykalne – poglądy rozpowszechniane za pośrednictwem mediów społecznościowych wpłynęły na przekonania opinii publicznej.

Pomimo ekonomicznego i odżywczego znaczenia mięsa, coraz częściej pojawiają się wezwania do drastycznego ograniczenia, a czasem nawet wyeliminowania jego produkcji, w oparciu o argument, że żywność pochodzenia roślinnego może zastąpić mięso oraz nadal karmić rosnącą populację.

Mięso w niekorzystnym świetle

Niektóre media, organizacje pozarządowe i decydenci przedstawiają mięso w nadmiernie negatywny sposób, powołując się na dowody w sposób wprowadzający w błąd lub cytując odizolowane i „wygodne” badania oparte na wątpliwych założeniach. To podsyciło debatę zdominowaną przez ideologię. Komunikacja naukowa musi być jednak jasna, szczegółowa i dostępna, aby zapewnić, że wszelkie decyzje będą oparte na dowodach.

Wszyscy jedzą!

Ta fundamentalna prawda w połączeniu z wyjątkowymi właściwościami odżywczymi produktów pochodzenia zwierzęcego bezpośrednio uzasadnia naukę o mięsie w powiązaniu z żywieniem człowieka. Jest to zgodne z wieloma współczesnymi priorytetami w produkcji zwierzęcej, które kładą nacisk na wpływ na środowisko (np. technologie redukcji metanu, nowe systemy pakowania zastępujące tworzywa sztuczne, zużycie wody), jakość jedzenia (np. chemia smaku, wpływ sensoryczny konsumenta), głębsze zrozumienie dobrostanu zwierząt.


W takim kontekście negatywności, ograniczone finansowanie badań i zasoby zagrażają zdolności przemysłu mięsnego do innowacji i poprawy wydajności, bezpieczeństwa, jakości, dobrostanu zwierząt, zdrowia i zrównoważonego rozwoju środowiska. Podjęcie tych wyzwań jest krytyczne, ponieważ przewiduje się, że globalna produkcja mięsa osiągnie 373 miliony ton do 2030 roku, a do 2050 r. wyżywi 2 miliardy ludzi więcej. Ponadto efektywne wykorzystanie zwierząt wypasanych w celu poprawy zdrowia gleby, wychwytywania dwutlenku węgla, retencji wody i odporności na suszę musi być częścią programu zrównoważonego rozwoju. Rola społeczna rolnictwa zwierzęcego obejmuje kwestie zdrowotne, ekonomiczne i kulturowe, i powinna być oceniana w tym kontekście.

Dowody, a nie ideologia

Współpraca między przemysłem a środowiskiem akademickim jest kluczowa dla wprowadzania innowacji. Angażowanie młodych ludzi, przełamywanie granic i wspieranie współpracy są kluczowe. Jednocześnie otwarty dialog i szerokie zaangażowanie będą konieczne, aby sprostać licznym wyzwaniom i znaleźć trwałe rozwiązania.

Zobacz pełną wersję artykułu autorstwa Roda Polkinghorne’a, Mohammada Koohmaraie, Collette Kaster, Declana Troya, Andrei Rosati, „ Wyzwania i możliwości definiowania roli i wartości mięsa dla naszego globalnego społeczeństwa i gospodarki | Animal Frontiers | Oxford Academic (oup.com) ”