#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Sztuczna inteligencja w hodowli drobiu – przyszłość czy fikcja?


Przemysł drobiarski ma kluczowe znaczenie dla światowej gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego. Prognozuje się, że globalny popyt na mięso drobiowe wzrośnie do ponad 180 milionów ton do 2050 r. Sztuczna inteligencja może zapewnić zautomatyzowane, praktyczne i skuteczne sposoby monitorowania dobrostanu drobiu. Czy to odległa przyszłość?

Rosnąca populacja świata doprowadziła do jednoczesnego wzrostu popytu na produkty drobiowe. Zaspokojenie tego zapotrzebowania wymaga intensywnej, masowej produkcji, która jednak musi odpowiadać na potrzeby konsumentów, którzy wymagają hodowli o wysokich standardach dobrostanu. Szybki rozwój sztucznej inteligencji (AI) i jej zastosowanie w ocenie dobrostanu zwierząt stwarzają wyjątkową okazję do poprawy monitorowania bytu drobiu hodowlanego.

Podglądanie, podsłuchiwanie, analiza

Gromadzenie informacji o zachowaniu drobiu, w szczególności jego wokalizacji i ruchach, stwarza nieocenione możliwości wczesnego identyfikowania potencjalnych problemów z dobrostanem zwierząt i monitorowania zwierząt w czasie rzeczywistym. Innowacyjny, bezkontaktowy nadzór nad stadami, który zachęca do podejmowania decyzji opartych na danych, jest rozwiązaniem wyzwań związanych z monitorowaniem dobrostanu w gospodarstwie. Dane zbierane przez sztuczną inteligencję mogą pomóc w ocenie jakości życia zwierząt, co może zwiększyć zaufanie społeczeństwa do hodowli.

Teoria a praktyka

W praktyce, mimo postępów w badaniach nad algorytmami AI do ciągłego, nieinwazyjnego monitorowania żywych zwierząt, wykorzystanie sztucznej inteligencji w gospodarstwach pozostaje ograniczone. Obecnie większość algorytmów optycznych i słuchowych opracowanych w laboratorium do monitorowania dobrostanu drobiu nie jest dostępna komercyjnie do użytku w przemyśle drobiarskim, ponieważ są one sprawdzane i atestowane w kontrolowanych środowiskach badawczych. Dlatego pomyślne przeniesienie tych technologii z badań do przemysłu drobiarskiego zależy od możliwości adaptacji algorytmów AI do nowych, złożonych środowisk. Na razie ten proces analizy danych, przeniesiony na fermy, byłby zbyt czasochłonny, a przy tym kosztowny.

Bariery ekonomiczne

W przypadku systemów AI, które można wprowadzać w gospodarstwie, istnieją dodatkowe kwestie do rozważenia. Z perspektywy ekonomicznej ocena kosztów instalacji i konserwacji systemu w odniesieniu do obecnych praktyk jest niezbędna. W szczególności mniejsze przedsiębiorstwa mogą mieć trudności z dostosowaniem infrastruktury i zatrudnieniem przeszkolonego personelu do monitorowania tych systemów. Obciążenie finansowe może stanowić znaczną barierę, zwłaszcza biorąc pod uwagę niskie marże zysku typowe dla mniejszych gospodarstw rolnych. Ponadto kwestie takie, jak przechowywanie, interpretowanie i wykorzystywanie niekończącego się strumienia danych generowanych przez AI do oceny dobrostanu, pozostają trudnością dla producentów.

Spojrzenie w przyszłość

Zrównoważona produkcja drobiu, która w swoim założeniu dba o komfort i zdrowie zwierząt oraz środowisko, może w znacznym stopniu skorzystać z postępów w dziedzinie sztucznej inteligencji. Nauka o dobrostanie zwierząt jest dziedziną zróżnicowaną i szeroką, dlatego rozwój i przyjęcie złożonych technologii do użytku w gospodarstwach wymaga współpracy etologów, producentów, opiekunów zwierząt, specjalistów ds. technologii, decydentów i konsumentów.

Artykuł powstał na podstawie opracowania przygotowanego przez Gideona Ajibola, Valerie Kilders, Marisa A. Erasmusa: „Spojrzenie w przyszłość: sztuczna inteligencja w monitorowaniu dobrostanu drobiu na fermach”.
https://academic.oup.com/af/article/14/6/72/7942667?searchresult=1