#MeattheFacts

Podejmując decyzję, akceptujesz także wszystkie jej konsekwencje. Zawsze warto poznać obie strony medalu, zanim dokonasz wyboru. Zebraliśmy kilka informacji, które mogą okazać się przydatne dla
#MeattheFacts

Zdrowsze zwierzęta, lepsze produkty

Zdrowie zwierząt odgrywa kluczową rolę w rolnictwie. Zarówno te hodowlane, jak i dzikie są narażone na wiele zagrożeń, w tym nieodpowiednie odżywianie, choroby oraz, tak jak ludzie, stres. Zdrowe zwierzęta są też bardziej produktywne i w konsekwencji łatwiejsze oraz tańsze w utrzymaniu. Naukowcy cały czas szukają sposobów na poprawę jakości życia zwierząt gospodarskich. Oto przykład takich badań zza oceanu.

Czy możliwe jest, że sposób, w jaki hodujemy zwierzęta gospodarskie, może mieć wpływ na jakość żywności? Czy poprawa jakości życia tych zwierząt może poprawić zrównoważony rozwój i zyski gospodarstwa? Grupa naukowców właśnie to sprawdza. Jednostka badawcza w stanie Indiana, należąca do amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, analizuje sposoby hodowli zwierząt gospodarskich, w szczególności bydła, trzody chlewnej i drobiu.

„Zaufanie do praktyk rolniczych zwierząt gospodarskich jest kluczowe. Celem tego projektu jest pogłębienie naukowego zrozumienia dobrostanu zwierząt gospodarskich”- tłumaczy Jessica Pempek naukowiec badająca zwierzęta w rządowej agencji należącej do USDA.

Nowe technologie pomocne w identyfikowaniu stresu

Aby osiągnąć swój cel, amerykańscy naukowcy skupiają się na trzech priorytetowych obszarach w warunkach nowoczesnego rolnictwa: bólu lub cierpieniu, zdrowiu i produktywności zwierząt oraz szkodliwych skutkach wywoływanych przez zmienność klimatu. Współczesne rolnictwo odnosi się do stosowania technologii w celu poprawy praktyk rolniczych. Przykłady obejmują stosowanie przez przemysł mleczarski zautomatyzowanych podajników mleka dla młodych cieląt oraz monitorów do śledzenia ruchów zwierzęcia. W obu przypadkach dane mogą odnotować zmiany w zachowaniu i pomóc przewidzieć początek choroby. Wczesne wykrycie oznacza, że chore zwierzę może otrzymać leczenie wcześniej, co zmniejsza cierpienie, straty produkcyjne i ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji. Hodowcy mogą zaoszczędzić na leczeniu i poprawić dobrostan zwierząt.

A co, gdy za gorąco?

Stres cieplny jest szczególnie dotkliwy dla krów mlecznych, ponieważ produkcja mleka zwiększa ich metabolizm. Aby pomóc sobie w ochłodzeniu, zwierzęta jedzą mniej, co oznacza, że dają też mniej mleka. Ponadto narażanie ciężarnych krów na stres cieplny może mieć szeroki zakres negatywnych skutków dla wyników wydajności i zdrowia ich cieląt. Podobne skutki obserwuje się u innych zwierząt mięsnych, w tym bydła, trzody chlewnej i drobiu. Kilka badań ma na celu zmniejszenie tego problemu wywołanego przez zmiany klimatu. Tu potrzebne są nowe praktyki zarządzania, technologie chłodzenia zwierząt, suplementy diety zmniejszające skutki stresu termicznego oraz hodowla zwierząt gospodarskich, które są bardziej odporne na rosnące temperatury.

Nauka o dobrostanie zwierząt jest stosunkowo młodą dziedziną łączącą kilka dyscyplin naukowych. Jedną z nich jest etologia, czyli badanie zachowań zwierząt. Według amerykańskich uczonych pracujących dla Departamentu Rolnictwa USA może ona pomóc ludziom zrozumieć, w jaki sposób zwierzę kontroluje, wchodzi w interakcje lub reaguje na swoje środowisko. Wszystko sprowadza się do tego, by hodowcy mogli zapewnić zwierzętom gospodarskim najlepszą jakość życia, a przez to wysoką jakość żywności.

Źródło:

Artykuł powstał na podstawie publikacji „Etyka zwierząt, rolnictwo i produkcja żywności” zamieszczonej przez USDA ARS: https://www.ars.usda.gov/oc/dof/animal-ethics-agriculture-and-food-production/