AKTUALNOŚCI

W Parlamencie Europejskim rzetelnie o zrównoważonej hodowli
Parlament Europejski oficjalnie powołał Intergrupę ds. Zrównoważonego Rozwoju Zwierząt Gospodarskich, z inicjatywy i przy wsparciu posłów z różnych krajów oraz głównych grup politycznych. Partnerzy European Livestock Voice wyrażają pełne poparcie dla jej utworzenia,...

Zrównoważona przyszłość hodowli drobiu
Wraz ze wzrostem światowego popytu na produkty drobiowe, świadomości zdrowotnej i środowiskowej, przemysł drobiarski staje w obliczu zarówno wyzwań, jak i nowych możliwości. Światowa populacja szybko rośnie i przewiduje się, że zwiększy się o 2 miliardy ludzi w...

Zwycięzcy i przegrani, czyli komu Mercosur nie wadzi
Zawarcie strategicznie ważnej umowy jest coraz bliżej, dlatego państwa członkowskie ważą swoje „za” i „przeciw”. Celem jest utworzenie jednej z największych na świecie stref wolnego handlu, obejmującej 750 milionów ludzi i około jedną piątą światowej gospodarki....

Jaką rolę odgrywa mięso hodowane w laboratorium?
Mimo miliardów dolarów inwestowanych w „rolnictwo komórkowe” istnieją wyzwania techniczne, etyczne, regulacyjne i handlowe, które utrudniają szeroką dostępność tych produktów na rynku. Ponadto powszechne przyjęcie takich technologii może pogłębić globalne nierówności...

Cudowna tabletka na metan?
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, we współpracy z badaczami z Berkeley i San Francisco, łączą siły, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych oraz wspierać rolników w rozwijaniu hodowli. W ramach projektu, finansowanego kwotą 70 milionów dolarów,...

Prima wołowina!
Wielki sukces polskiej nauki i krok milowy w rozwoju branży mięsnej. Biopreparat oparty na szczepie grzyba Mucor flavus, wspomagający sezonowanie mięsa wołowego na sucho, to najnowszy wynalazek opracowany przez zespół naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa...

Wsparcie inicjatywy Grupy ds. Zrównoważonej Hodowli Zwierząt
Produkcja żywności w Europie kładzie nacisk na wysokie standardy – zarówno pod względem ochrony środowiska, jak i zdrowia oraz dobrostanu zwierząt. Wszelkie zmiany wprowadzane w sektorze powinny opierać się na nauce i innowacjach, a nie na dezinformacji i ogólnikach,...

Denver wzywa do działania
„Międzynarodowy Szczyt na temat Roli Mięsa i Hodowli Zwierząt w Społeczeństwie ” w Denver zorganizowany przez Centrum Bezpieczeństwa i Jakości Mięsa Uniwersytetu Stanowego Kolorado, zgromadził światowych ekspertów, aby omówić kluczowe kwestie związane ze zrównoważoną...

Problem z uproszczonym podejściem do hodowli zwierząt
Produkcja mięsa, szczególnie wołowiny, jest często wymieniana jako główny czynnik przyczyniający się do zmiany klimatu ze względu na jej wpływ na emisje metanu, użytkowanie gruntów, utratę różnorodności biologicznej, konkurencję między paszami a żywnością oraz...

Mięso a cukrzyca – kolejna dezinformacja
Czy mięso powoduje cukrzycę? Oczywiście, że nie! Jednak niektórzy próbują od latu udowodnić taki związek. Bez powodzenia. Dezinformacja przez pseudo badania Na początku września opublikowano kolejne badanie, które próbuje wykazać związek między spożyciem...