AKTUALNOŚCI

Od czego zależy kolor żółtka w jaju? Obalamy mity o jajach!
Skupimy się dzisiaj na obaleniu popularnych mitów, które są powielane przez konsumentów. Rozwiniemy temat jaj – wielu z nas twierdzi, że kolor żółtka wpływa na wartość odżywczą jaja. Jednak, czy to prawda? Jakie jaja najchętniej...

Zautomatyzowane systemy do zarządzania fermami -przyszłość hodowli zwierząt
Współczesna hodowla zwierząt coraz częściej korzysta z nowoczesnych technologii, ab ysprostać rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnością, zrównoważonym rozwojem oraz dobrostanem zwierząt. Zautomatyzowane systemy zarządzania fermami, takie jak precyzyjne rolnictwo...

Naturalne metody ograniczania emisji gazów cieplarnianych i amoniaku w produkcji zwierzęcej
Sektor rolnictwa oraz sami rolnicy są w ostatnim czasie poddawani ogromnej presji. Pojawiają się liczne oskarżania na forum, że to ta grupa społeczna jest głównie odpowiedzialna za niekorzystne zmiany klimatyczne. Tymczasem w rzeczywistości nowoczesne rolnictwo wraz z...

Podobne tylko z nazwy
Od steków po burgery i kiełbaski- czy to, co mięsem nie jest, może nosić nazwy zarezerwowane dla produktów zwierzęcych? Wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości orzekł, że produkty wege mają takie same prawa, co mięsne ale jednocześnie pokazał, jak to zmienić. W...

Czy kura z wolnego wybiegu znosi lepsze jaja? Mit jaj od szczęśliwej kury
Jaja są podstawowym produktem spożywczym na całym świecie, a wybór między jajami ekologicznymi, wolnowybiegowymi, a tymi pochodzącymi z hodowli klatkowej budzi wiele emocji. Konsumenci często decydują się na droższe jaja ekologiczne, wierząc, że są zdrowsze, bardziej...

Czy kolor skorupki ma znaczenie? Prawda o jajach
Nie oceniaj jaja po skorupceKolor skorupki jaja zależy przede wszystkim od genetyki kury. Różne rasy kur mają różne kolory jaj, które wynikają z pigmentów takich jak protoporfiryna IX (dla brązowych jaj) i biliwerdyna (dla niebiesko-zielonych jaj).Niektóre rasy kur,...

Technologie cyfrowe w hodowli zwierząt: jak smart farming zmienia życie na wsi
Współczesna hodowla zwierząt coraz częściej musi zmierzyć się z różnymi mitami i zarzutami – od braku dbałości o dobrostan zwierząt po negatywny wpływ na środowisko i wysoką emisję dwutlenku węgla. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Dzięki innowacyjnym...

Jak upały wpływają na bydło? – stres cieplny u bydła
Lato, a z nim wysoka temperatura na zewnątrz, jak i w budynkach inwentarskich nie sprzyjają zwierzętom. Gorąca pogoda wpływa na dobrostan oraz potrafi znacznie obniżyć wydajność zwierząt. Globalne ocieplenie to teraźniejsza rzeczywistość, gdzie produkcja bydła będzie...

Rola mięsa w naszej diecie: aspekty ewolucyjne i wartość odżywcza
Mięso odegrało kluczową rolę w ewolucji człowieka. Przez ponad trzy miliony lat ludzie i ich przodkowie byli zależni od zwierzęcego pożywienia. Nasza anatomia, trawienie i metabolizm ewoluowały wyraźnie od innych naczelnych, odzwierciedlając adaptację do diety bogatej...

Czy jaja z supermarketu są bezpieczne? Fakty, nie mity
Jaja z supermarketu - rozbić czy się bać? Jaja są podstawowym produktem w wielu domach, ale wokół ich bezpieczeństwa wciąż krążą różne mity. Głównym powodem obaw jest potencjalne ryzyko zatrucia bakteriami, zwłaszcza Salmonellą. Jednak odpowiednie regulacje i...