AKTUALNOŚCI

Cena rezygnacji z mięsa – Przykłady i wnioski o diecie wegańskiej
W internecie krąży wiele mitów o zbawiennym wpływie diety wegańskiej i wegetariańskiej na zdrowie. Zwolennicy takich sposobów żywienia często podkreślają ich prozdrowotne korzyści, wskazują na niższe ryzyko chorób serca, cukrzycy czy otyłości. Jednak rzeczywistość...

Robotyka w służbie rolnika
Rewolucja w hodowli bydła dzięki inteligentnej robotyce. SwagBot to robot-kowboj, który potrafi samodzielnie zaganiać i monitorować bydło oraz dbać o środowisko. Autonomiczny robot opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Sydney ma zrewolucjonizować hodowlę bydła...

Rola mięsa w dzisiejszym społeczeństwie
Rola mięsa w społeczeństwie jest przedmiotem intensywnych debat. Dowody naukowe potwierdzają krytyczną rolę zwierząt w środowisku i mięsa w żywieniu człowieka, ale alternatywne – często radykalne – poglądy rozpowszechniane za pośrednictwem mediów społecznościowych...

Jak profilaktyka może zmniejszyć potrzebę stosowania antybiotyków
Środki przeciwdrobnoustrojowe odgrywają ważną rolę nie tylko w medycynie ludzkiej, ale i weterynaryjnej. Antybiotyki zmniejszają cierpienie i śmiertelność, jednocześnie obniżając ryzyko rozprzestrzeniania się chorób wśród zwierząt i ludzi. Kluczowe jest to, by używać...

W Parlamencie Europejskim rzetelnie o zrównoważonej hodowli
Parlament Europejski oficjalnie powołał Intergrupę ds. Zrównoważonego Rozwoju Zwierząt Gospodarskich, z inicjatywy i przy wsparciu posłów z różnych krajów oraz głównych grup politycznych. Partnerzy European Livestock Voice wyrażają pełne poparcie dla jej utworzenia,...

Zrównoważona przyszłość hodowli drobiu
Wraz ze wzrostem światowego popytu na produkty drobiowe, świadomości zdrowotnej i środowiskowej, przemysł drobiarski staje w obliczu zarówno wyzwań, jak i nowych możliwości. Światowa populacja szybko rośnie i przewiduje się, że zwiększy się o 2 miliardy ludzi w...

Zwycięzcy i przegrani, czyli komu Mercosur nie wadzi
Zawarcie strategicznie ważnej umowy jest coraz bliżej, dlatego państwa członkowskie ważą swoje „za” i „przeciw”. Celem jest utworzenie jednej z największych na świecie stref wolnego handlu, obejmującej 750 milionów ludzi i około jedną piątą światowej gospodarki....

Jaką rolę odgrywa mięso hodowane w laboratorium?
Mimo miliardów dolarów inwestowanych w „rolnictwo komórkowe” istnieją wyzwania techniczne, etyczne, regulacyjne i handlowe, które utrudniają szeroką dostępność tych produktów na rynku. Ponadto powszechne przyjęcie takich technologii może pogłębić globalne nierówności...

Cudowna tabletka na metan?
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, we współpracy z badaczami z Berkeley i San Francisco, łączą siły, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych oraz wspierać rolników w rozwijaniu hodowli. W ramach projektu, finansowanego kwotą 70 milionów dolarów,...

Prima wołowina!
Wielki sukces polskiej nauki i krok milowy w rozwoju branży mięsnej. Biopreparat oparty na szczepie grzyba Mucor flavus, wspomagający sezonowanie mięsa wołowego na sucho, to najnowszy wynalazek opracowany przez zespół naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa...